Geonovum is een overheidsstichting met veel kennis en een rijk netwerk. De overheid beter laten presteren met geo-informatie. Dat is waar wij dagelijks aan werken. We doen dat door de toegankelijkheid van geo-informatie te verbeteren en door de uitwisseling van geo-informatie onderling en met andere soorten gegevens mogelijk te maken met standaarden. Daarnaast helpen we overheidsorganisaties om geo-informatie beter te benutten, door hen te informeren over bestaande voorzieningen. En door organisaties die behoefte hebben aan geo-informatie, te verbinden aan partijen die hen daarmee kunnen helpen. About us (English)
Wat ons drijft
In onderstaande video neemt directeur Rob van de Velde je mee in onze drijfveren.
Je vindt deze video ook op Youtube > https://youtu.be/pCudlxIC2bo
Wat wij doen
Voor de ontwikkeling en het beheer van de generieke geo-standaarden, ons werk voor de geo-informatie infrastructuur, kennisontwikkeling en de ondersteuning van het GI-beraad ontvangen wij subsidie van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Rijkswaterstaat, het Kadaster en van de Geologische Dienst Nederland TNO. Naast dit basisprogramma voeren we voor diverse partijen opdrachten uit die de geo-informatie infrastructuur versterken. Voor deze opdrachten geldt dat:
- de resultaten van de opdracht bijdragen aan de realisatie van onze doelen en die van de visienota GeoSamen;
- de resultaten van de opdracht passen binnen de actuele inzichten van de geo-architectuur;
- de uitvoering van de opdracht zorgt voor samenwerking tussen meerdere publieke organisaties op het gebied van de geo-informatie infrastructuur;
- partijen in onze programmaraad of het GI-beraad zich hebben gecommitteerd aan de opdracht;
- het opdrachtgeverschap duidelijk vastligt.
In ons uitvoeringsplan vind je de activiteiten voor 2024.
Het ministerie van BZK is onze grootste opdrachtgever. Hun beleidsvisie op Geonovum vormt het kader waarlangs het ministerie van BZK de beleidsmatige sturing van Geonovum vormgeeft en is de basis voor de samenwerking tussen beide partijen.
Onze geschiedenis in documenten
- Jaarrapport 2023
- Geonovum meerjarenvisie 2021-2023
- Jaarrapport 2022
- Jaarrapport 2021
- Geonovum meerjarenvisie 2017-2020
- Jaarrapport 2020
- Jaarrapport 2019
- Jaarrapport 2018
- Geonovum meerjarenvisie 2014-2017
- Terugblik 2017
- Terugblik 2015
- Terugblik 2014
- Geonovum meerjarenvisie 2010 - 2013
- Terugblik 2013
- Terugblik 2012
- Terugblik 2011
- Terugblik 2010
- Terugblik 2009
- Terugblik 2008
- Terugblik 2007
- GI-beraad instellingsbesluit
- Geonovum businessplan 2005
- Kamerstuk: 30 910, nr. 1 Brief minister VROM oprichting Geonovum
- Kamerstuk: 30 910, nr. 2 Lijst vragen en antwoorden oprichting Geonovum
Lidmaatschappen
Om de toegankelijkheid van geo-informatie te verbeteren en uitwisseling van geo-informatie onderling en met andere soorten gegevens mogelijk te maken, werken wij samen met organisaties in binnen- en buitenland. Internationaal zijn dat standaardisatie organisaties waar wij lid van zijn en waar wij kennis mee uitwisselen. In Nederland werken wij samen met andere overheidsorganisaties en belangenorganisaties aan een goed functionerende geo-informatie infrastructuur. Hieronder vind je onze lidmaatschappen en een greep uit onze samenwerkingsverbanden.
Onze nationale standaarden zijn ontwikkeld op basis van Europese en internationale standaarden met voor Nederland geldende specifieke eisen. Ontwikkelingen in standaarden op internationaal, Europees en nationaal niveau zijn daarmee van invloed op het beheer van onze geo-standaarden. Geonovum werkt daarom samen met verschillende nationale en internationale standaardisatieorganisaties. Wij zijn lid van het OGC, W3C, NEN Normcommissie 351 240 Geo-informatie en ISO/TC211 en CEN/TC287. Ook zijn wij Legally Mandated Organisation voor INSPIRE.
Internationaal
Lid Technical Committee van het Open Geospatial Consortium (OGC)
Het Open Geospatial Consortium (OGC) is een internationale non-profit organisatie die is opgericht om interoperabiliteit voor geografische gegevensverwerking te bevorderen, door ontwikkeling van open en uitbreidbare standaarden voor interfaces en data uitwisseling voor GIS en andere technologieën. Leden (ruim 400) van het OGC zijn zowel overheidsinstellingen als de industrie en onderwijsinstellingen. Het OGC ontwikkelt specificaties die bij voldoende volwassenheid worden aangeboden aan ISO/TC 211. OGC ontwikkelt deze specificaties door veelvuldig gebruik te maken van jaarlijkse grote testbeds. OGC ontwikkelt vooral technische implementatie standaarden gerelateerd aan services.
Geonovum is lid van het Technical Committee (TC) van het OGC met stemrecht. Dat betekent dat wij een stem hebben om OGC-standaarden goed- of af te keuren. Door ons lidmaatschap kan Geonovum actief aanpassingen in de OGC-standaarden voorstellen en doorgevoerd krijgen die voor Nederland van belang zijn. OGC vergaderingen vinden 3 à 4 keer per jaar plaats op wisselende locaties. Geonovum is meestal aanwezig. Nederlandse organisaties die lid zijn van de OGC houden regelmatig contact om gezamenlijk de ontwikkelingen te volgen en van elkaar te weten wat men bij de OGC actief doet. Ook stemmen de Nederlandse leden onderling af wie interesse heeft om een kandidaat-standaard te beoordelen.
Rob van de Velde, zit sinds 2009 in de OGC Board of Directors.
Frank Terpstra is lid van de OGC Architecture Board.
Linda van den Brink is stemlid van de Technical Committee, co-voorzitter van de GeoSemantics werkgroep waar men zich bezig houdt met linked data en semantiek en is lid van de GML en Observations & Measurements werkgroep.
Ine de Visser is lid van de API Records werkgroep.
Friso Penninga is lid van de CityGML werkgroep en de Land and Infrastructure werkgroep waar wordt gewerkt aan een standaard voor de infrastructurele bouwwereld.
World Wide Web Consortium (W3C)
Sinds 1 juli 2017 is Geonovum lid van het W3C. Het W3C ontwikkelt de standaarden voor het web zoals het OGC dat doet voor geo. Met dit lidmaatschap in de hand, kan Geonovum actiever deelnemen in diverse werkgroepen die standaarden voor het web maken. Het internet is een prachtig instrument om digitale informatie op te delen. Die kracht van het web willen we ook graag benutten om geo-informatie beter toegankelijk te maken. Andersom is "locatie" vaak een verbindend element voor verschillende datasets. En dat maakt "geo" zeer interessant voor de webwereld. Nadat Geonovum actief mee heeft gedraaid in de OGC-W3C werkgroep Spatial Data on the Web - best practices, is besloten nauwer aansluiting te zoeken bij de ontwikkelingen binnen het W3C. Linda van den Brink van Geonovum is stemlid van de advisory committee van het W3C.
Europa
Ine de Visser Ine is lid van de ISA2 Working Group on Geospatial Solutions
Voorzitter NEN Normcommissie 351 240 Geo-informatie
In Nederland levert Geonovum de voorzitter van de NEN Normcommissie 351 240 Geo-informatie. Paul Janssen is voorzitter van de Normcommissie geo-informatie en voorzitter stelseloverleg NEN 3610.
ISO/TC211 en CEN/TC287
Via de NEN Normcommissie 351 240 Geo-informatie worden de Nederlandse belangen voor geo-standaarden behartigd door actieve participatie binnen de internationale standaardisatiefora ISO/TC 211 en op Europees niveau in CEN/TC 287. Participatie bestaat onder meer uit deelname aan de werkgroepen die standaarden ontwikkelen en aanpassen. Paul Janssen is voorzitter van de Normcommissie geo-informatie en voorzitter stelseloverleg NEN 3610.
Lid Open and Agile Smart Cities (OASC) Technology Council
Open & Agile Smart Cities & Communities is een wereldwijd netwerk van communities dat lokale overheden helpt bij hun digitale transformatie. Het netwerk richt zich op interoperabiliteit. Dit vergemakkelijkt het naadloos delen en hergebruiken van digitale, datagestuurde oplossingen en helpt vendor lock-in te voorkomen, kosten en middelen te verlagen en de efficiëntie te verbeteren. Bart de Lathouwer van Geonovum is lid van de OASC.
Legally Mandated Organisation INSPIRE (LMO INSPIRE)
Voor INSPIRE zijn wij een formeel gemandateerde organisatie (legally mandated organisation - LMO) om zaken aangaande geo-informatie te behandelen.
Lid IDSA
International Data Spaces (IDS) is in Europa een breed gedragen initiatief voor het creëren van data spaces. IDS richt zich op standaarden en specificaties voor cross-domein data spaces waarin vertrouwd en sovereign data delen centraal staat. Zie voor meer informatie de website van IDSA
EDIC NLDT
EDIC staat voor European Digital Infrastructure Consortium. EDICS zijn juridische constructen die de EU heeft gecreëerd om samenwerkingen tussen Europese landen mogelijk te maken op het gebied van digitale infrastructuur. De EDIC NLDT is specifiek gericht op digitale tweelingen, waarbij de nadruk ligt op Networked Local Digital Twins. Geonovum is gemandateerd om namens het ministerie van VRO deel te nemen aan het EDIC NLDT-programma. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, en Groningen vormen een stuurgroep die Geonovum hierbij ondersteunt en van input voorziet.
Nederland
Forum Standaardisatie
Friso Penninga is lid van het Forum Standaardisatie
Samenwerkingsverbanden
Om de geo-informatie infrastructuur optimaal te laten functioneren en geo-data goed uitwisselbaar te maken binnen de overheid en sectoren, werken we met verschillende overheidsorganisaties en sectoren samen.
Europa
Joint Research Center (JRC)
Het Joint Research Center (JRC) is het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie dat zich onder andere bezig houdt met de ontwikkeling van de Europese dataspace, en de verbinding met bijvoorbeeld de Green Deal beleidsdoelen. Sinds 2020 heeft Geonovum een samenwerkingsverband met het JRC dat begin 2023 met vier jaren is verlengd. De samenwerking richt zich op de vorming van de dataspaces, de rol van standaarden en geodata daarin, en toepassingen als digitale tweelingen. Dit rond inhoudelijke thema’s als de Green Deal, mobiliteit, ruimtelijke ordening, smart cities, en de landbouw- en energietransities. Op 19 januari 2021 heeft Geonovum een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Joint Research Center van de Europese Commissie. Doel van deze samenwerking: effectiever bijdragen aan het onderzoeken en vormgeven van de digitale transformatie van Europa. Zie ook het Memorandum of Understanding.
Nationale samenwerking
Nationaal werken wij samen met onder meer infrastructurele standaardenorganisaties als ICTU, Logius en KOOP, allen actief op het gebied van de e-overheid, en diverse sectorale organisaties, zoals Brandweer Nederland, CROW, de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Stichting RIONED en de Waarderingskamer.
PDOK
Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) is een platform voor het ontsluiten van geodatasets van Nederlandse overheden. Dit zijn actuele en betrouwbare gegevens voor zowel de publieke als private sector. PDOK stelt digitale geo-informatie als dataservices en bestanden beschikbaar. De PDOK diensten zijn gebaseerd op open data en daarom voor iedereen vrij beschikbaar. PDOK is in 2013 tot stand gekomen als een samenwerking tussen de partners het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat, Rijkswaterstaat en Geonovum. Sinds 2018 exploiteert het Kadaster zelfstandig het dataportaal PDOK, in opdracht van BZK. Het Kadaster zorgt ervoor dat deze infrastructuur 24/7 beschikbaar is. Geonovum is als adviseur betrokken bij de verdere ontwikkeling van PDOK.
VNG Realisatie
Om integrale en digitale dienstverlening bij gemeenten te ondersteunen zijn koppelingen nodig tussen informatie over een persoon (administratief) en een locatie (geografisch). Geonovum en VNG Realisatie hebben onder meer het berichtenverkeer op elkaar afgestemd. Ook hebben zij samen met het Kadaster een metamodel voor informatiemodellering (MIM) ontwikkeld. In een convenant hebben beide organisaties aangegeven elkaar op te zoeken rond de ontwikkeling van het stelsel van basisregistraties, digitalisering en levering van integrale diensten aan burgers en in relatie tot het gebruik van de landelijke geo-informatie infrastructuur.
DigiGo BIM Loket
Samen met buildingSMART Benelux, CROW, ETIM, S@les in de Bouw, SBRCURnet en STABU werkt Geonovum mee aan het DigiGo BIM Loket. 'BIM' staat voor Building Information Model. Dit informatiemodel voor de bouwsector zorgt ervoor dat ontwerp- en bijvoorbeeld 3D-gegevens over een bouwwerk of constructie eenduidig worden vastgelegd. Ook kan andere informatie over het bouwwerk in het model worden geïntegreerd, zoals functies van ruimtes en onderdelen of planning van werkzaamheden.
De ontwikkeling en het beheer van BIM-standaarden is ondergebracht bij verschillende partijen. Door samen te werken in één loket, kunnen gebruikers van het BIM op één plek terecht met hun vragen. Zie DigiGo BIM Loket voor meer informatie.