Nadat in 2012/2013 de mogelijkheden voor het prepareren van data, het linken van data en de mogelijkheden van linked data zijn onderzocht, is in november 2013 het vervolg van de Linked Open Data pilot gestart: het platform implementatie Linked Open Data (PiLOD). In deze tweede fase ligt de focus op het toepassen van Linked Open Data. Aan de hand van cases werken deelnemers verder aan de URI strategie, Semantiek, Linked Data en Locatie, de Front end en Linked Data en Uitdagingen voor bouwers van toepassingen. Daarnaast werkt een groep aan de bestuurlijke boodschap van Linked Data en werkt er een groep aan het verspreiden van kennis over Linked Open Data.
Waarom een platform voor de implementatie van Linked Open Data?
Het platform implementatie Linked open data is gestart, omdat er op meerdere plaatsen wel open data gepubliceerd worden, maar een gemeenschappelijk referentiekader voor ontsluiting ontbreekt. Hierdoor is aan elkaar gerelateerde informatie, in de praktijk moeilijk aan elkaar te koppelen. Intelligentie die in potentie in data aanwezig is, blijft daarmee onderbenut. Door bijvoorbeeld beleidsstukken, voorlichting, jurisprudentie en uitvoeringsaanwijzingen te koppelen aan wet- en regelgeving creëer je samenhang. Door relaties zichtbaar te maken, kan linked data ook fungeren als lijm tussen de basisregistraties. Met het oog op het beter benutten van (basis-)registraties, de opkomst van big data en de ontwikkeling van smart cities, is de tijd rijp voor het praktisch toepasbaar maken van de principes van Linked Open Data voor de overheid.
Kick off PiLOD
De kickoff van de piLOD werd opgeluisterd met presentaties van verschillende sprekers. Marc van Opijnen (KOOP) nam de aanwezigen mee in de mogelijkheden van Linked Open Data voor het domein van de rechtspraak. Christophe Gueret (DANS) gaf zijn visie op het publiceren van Linked Open Data, met daarin parallellen naar hoe we vroeger documenten publiceerden, en Bart van Leeuwen (Netage) presenteerde de stand van zaken van Linked Data in het Brandweerdomein. Wouter Beek (Vrije Universiteit) nam de deelnemers mee naar de praktijk van vandaag. Hij gaf een ontnuchterend voorbeeld van hoe een overheidspartij open data nu beschikbaar stelt. Vervolgens liet hij zien hoe eenvoudig deze data zijn om te zetten naar Linked Open Data, en hoe snel dan toepassingen te realiseren zijn.
De werkgroepen
Vervolgens was het tijd voor de PiLOD Caroussel. De trekkers van de cases presenteerden hun ideeën, waarna de deelnemers van de bijeenkomst in vier sessies van 25 minuten hun suggesties inbrachten en aan konden geven of zij een rol willen spelen bij het uitwerken. De oogst van de caroussel was zeer rijk! De gegeven input is na te slaan op www.pilod.nl.
Aanhaken?
Wat betreft PiLOD voorman Erwin Folmer (Geonovum en TNO) is het platform "on the road”. Erwin Folmer: "We organiseren tot en met 25 juni nog vijf bijeenkomsten, waarop nationale en internationale sprekers hun visies en expertise delen, we bijpraten over de voortgang van de werkgroepen en inhoudelijk verder werken. Alle bijeenkomsten zijn open. Dat betekent dat iedereen met interesse voor het onderwerp, van harte welkom is. Heeft u eerdere bijeenkomsten gemist, dan is dat geen probleem. Elke bijeenkomst biedt zowel nieuwkomers als experts inspiratie. De eerstvolgende bijeenkomst is op 29 januari bij de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het programma is nog in ontwikkeling maar we kunnen de komst van internationale sprekers al bevestigen: Phil Archer van W3C komt naar de VU en sprekers van de Universiteit van Münster (Duitsland) en The Semantic Web Company (Oostenrijk), zullen initiatieven en resultaten van Linked Open Data presenteren."
Zet de bijeenkomsten in uw agenda
29 januari 2014 – Vrije Universiteit Amsterdam | aanmelden
12 maart 2014 – Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Amersfoort
17 april 2014 – SLO Enschede
19 mei 2014 – Waag Society Amsterdam
25 juni 2014 – Beeld en Geluid, Hilversum