Werken aan beveiliging geo-standaarden en WFS 3.0 implementaties

22 april 2018
bijeenkomst

In april vond in Washington de kick-off bijeenkomst plaats van Testbed 14 van het Open Geospatial Consortium (OGC). Vanuit Geonovum laten we binnen OGC Testbed 14 twee onderwerpen uitwerken. Een Client validator voor beveiliging en een implementatie van de in ontwikkeling zijnde WFS 3.0 standaard.

Client validator voor beveiliging

Het ontwikkelen van de Client validator voor beveiliging stimuleert leveranciers van Clients om de nieuwe standaard voor beveiliging van OGC geo services te ondersteunen. Dit is belangrijk omdat tot nu toe de ondersteuning voor beveiliging in Clients slecht geregeld is. In het vorige OGC testbed,  ‘Testbed 13’ stimuleerden we al de ontwikkeling van één goede opensource implementatie. Nu willen we ervoor zorgen dat alle Clients zich aan de nieuwe standaard gaan houden.

De implementatie van de Client validator wordt uitgevoerd door de universiteit van Calgary uit Canada. Ze gaan een test ontwikkelen waarmee je kunt aantonen dat clients de nieuwe OGC webservices security standaard ondersteunen. Zij kijken naar twee use cases: Aantonen dat een Client HTTPS ondersteunt en aantonen dat een Client OpenIDConnect authenticatie ondersteunt. Deze test kan dienen als basis voor een uitbreiding van het huidige OGC CITE test programma waarmee leveranciers kunnen aantonen dat ze OGC standaarden goed implementeren. Naast de universiteit van Calgary gaat ook Digital Globe een Client en een Client validator ontwikkelen voor SAML authenticatie. Zij doen dit als in “in kind contribution” dus zonder dat ze ervoor betaald worden. Dit is voor Geonovum natuurlijk een mooie bonus want zo is er extra veel aandacht voor een van onze onderwerpen.

WFS 3.0

Het ontwikkelen van een server-side implementatie van WFS 3.0 is een goede toets van deze in ontwikkeling zijnde standaard. Tijdens het implementeren is er speciale aandacht voor het volgen van de Spatial Data on the Web Best Practice. We stimuleren zo de verdere evolutie van WFS (en indirect van de andere OGC web service standaarden, die WFS zullen volgen) tot een ‘webby’ standaard waarmee je geodata op het web kunt publiceren zodat deze data vindbaar en bruikbaar wordt voor een groter publiek. Binnen Testbed 14 worden er meerdere implementaties plus één client ontwikkeld zodat de server-client interactie ook getest kan worden. De implementatie die wij laten ontwikkelen, levert een open source implementatie op.

Binnen testbed 14 is gevraagd om twee verschillende WFS 3.0 implementaties waarvan één daarvan in opdracht van Geonovum. In Washington bleek dat er in totaal drie implementaties gemaakt gaan worden, GeoSolutions (ontwikkelaar van Geoserver) en Cubewerx gaan allebei de Geonovum opdracht uitvoeren. Daarnaast gaat Interactive instruments een opdracht uitvoeren waarbij de nadruk ligt op het ombouwen van bestaande WFS 2.0 implementaties naar WFS 3.0. Dat er ook bij de WFS 3.0 implementaties meerdere uitvoerders zijn van de Geonovum opdracht is alweer een erg mooie bonus.

Vervolg

Van nu tot begin van de zomer zullen gedetailleerde ontwerpen worden aangeleverd in een eerste versie van het Engineering Report. Naar verwachting starten partijen direct daarna  met de implementaties. Gedurende de zomer worden de implementaties afgemaakt en de engineering rapporten verder geschreven. Vanaf oktober worden de engineering reports grondig gereviewed en wordt een demo voorbereid voor de afsluiting van het testbed aan het einde van het jaar. Begin 2019 zullen de uiteindelijke engineering reports worden opgeleverd en publiek beschikbaar komen.
Via deze website en onze nieuwsbrief de Geo-standaard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en resultaten van het testbed.

 

Geonovum en OGC

De ontwikkeling en vernieuwing van geostandaarden vindt zowel op nationaal als internationaal niveau plaats. Internationale geo-standaarden worden ontwikkeld bij het Open Geospatial Consortium (OGC). Geonovum is lid van dit consortium. Aan standaarden waarover wij zelf de nodige kennis in huis hebben en die van groot belang zijn voor Nederland, schrijven wij actief mee.

Nieuwe standaarden moet je ook in de praktijk toetsen. Is een internationale standaard van wezenlijk belang voor Nederland, dan kunnen wij het ontwikkelen van implementaties en testen van zo’n internationale standaard extra ondersteunen. In 2017 deden we dat bijvoorbeeld voor het testen van een nieuwe beveiligingsstandaard voor OGC services in ‘Testbed 13’. In 2018 doen wij dat opnieuw in het OGC Testbed 14.

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.