Werken met 3D in IMGeo
Met de integratie van CItyGML in IMGeo zijn er verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om de implementatie te ondersteunen.
Handreiking aanbesteding
Dit rapport beschrijft de eisen en keuzes die je maakt voor een aanbesteding voor het toevoegen van 3D geometrie (geactualiseerd eind 2016)
Standaarden voor 3D Geo-Informatie
In november 2016 is er vergelijkend onderzoek gedaan naar de beschikbare 3D standaarden voor opslag en visualisatie van 3D geo-informatie. Dit onderzoek beschrijft 3D standaarden voor zowel objecten als puntenwolken. Een uitgebreide beschrijving van de standaarden is terug te vinden in het rapport en een tabel met vergelijking van de specificaties van de standaarden is ook beschikbaar.
Automatisch genereren 3D IMGeo
De 3D GeoInformation groep (TU Delft) heeft software ontwikkeld om 2D topografische data en 3D puntenwolken op te werken naar 3D. Deze reconstructie software heet 3dfier. De 2D polygonen worden op hoogte gebracht op basis van de omliggende hoogtepunten waarna alle polygonen aan elkaar gekoppeld worden met rekenregels. Deze rekenregels zorgen ervoor dat de hoogtes waar polygonen elkaar raken op elkaar aansluiten. Op sommige locaties worden verticale vlakken toegevoegd om een geheel waterdicht model te vormen. Gebouwen worden opgetrokken tot blokken zonder dakvorm (LOD1). Het doel van de software is een 3D model in LOD1 welke gebruikt kan worden voor simulaties. Meer informatie over het gebruik van 3dfier is te vinden op de ReadMe pagina.
Voorbeelddata
Voor het genereren van de voorbeelddata is gebruik gemaakt van de hierboven beschreven software. Voorbeelden van 3D CityGML 2.0 bestanden zijn terug te vinden op de Open Data pagina van de 3D GeoInformation sectie van de TU Delft. De voorbeeldbestanden zijn gegenereerd uit 2D BGT data en AHN3 data. Er zijn ook voorbeeldbestanden die voldoen aan de specificaties van IMGeo 2.1.1 ADE voor CityGML.
3D Validatie
Met de validators kan je 3D bestanden controleren op technisch correcte toepassing van de standaarden voor 3D geometrie en CityGML schema.
- 3D validatie software val3dity. De software is na de 3D Pilot verder ontwikkeld door Hugo Ledoux (TU Delft) en beschikbaar als webservice. Hier kun je je eigen 3D (City)GML files uploaden en geometrisch valideren. In de About sectie vind je meer uitleg over de 3D validatie en kun je zelfs aan de slag met de achterliggende code.
- CityGML schema validator. Een schema validatie voor CityGML bestanden is ook beschikbaar als webservice. Deze service valideert de geüploade CityGML bestanden ten opzichte van het XSD schema. In de About sectie staat meer uitleg over de validatie.
3D geo en bouwinformatie: IFC voor beginners
Ontwerp en constructiegegevens voor 3D geo-informatie (BIM /GIS afstemming). Een Snelcursus IFC voor beginners, gehouden op 15 januari 2012.
Terrein in CityGML
Er is lopend onderzoek naar het verbeteren van de CityGML standaard voor het opslaan van terreininformatie. De huidige modellering van terrein in de standaard heeft verschillende nadelen voor bijvoorbeeld opslag en visualisatie. Deze nadelen en een verbetervoorstel worden beschreven in het rapport.