-
- van 13:00 tot 17:00
- Stadstimmertuinen, Amsterdam
Op woensdagmiddag 2 oktober organiseren we een 3DBAG gebruikersmiddag in de Stadstimmertuinen in Amsterdam. De 3DBAG (www.3dbag.nl) is een open data set met gedetailleerde modellen van BAG panden in Nederland. Deze worden automatisch gegenereerd en periodiek bijgewerkt. Tijdens de 3DBAG gebruikersmiddag laten we zien hoe je 3D BAG data kunt gebruiken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden en ontwikkelplannen van 3DBAG?
Meld je dan aan voor deze bijeenkomst!
Programma
12.00 inlooplunch
13.00 Opening door Jantien Stoter
13.15 10 minuten presentaties van:
- Bas-Jan Lubbers, TwinTopics, TwinTopics bouwt het Platform TwinSPoT en gebruikt de 3D-BAG om BIM-modellen te positioneren voor haar Digital Twin van Gebouwen in haar omgeving.
- Christiaan Schreuder ABN Amro, over klimaatrisico modellering
- Wietse Balster, Gemeente Amsterdam, Arjan Koelewijn, Gemeente Utrecht, 3D BAG in Netherlands 3D
- Maarten Meijer, Henry de Lang, Hogeschool Utrecht, Op weg naar LOD3.0 op basis van 3DBAG: 3D dakobjecten met computer vision en Blender.
- Máni Gudvardarson, Gemeente Amsterdam, building a digital twin of Zuidoost to communicate to citizens about the positive developments in the city.
- Edward Mac Gillavry, Webmapper, een van de eerste visualisaties van 3D BAG en 3D Top10NL.
- Jelmer Oosthoek, GIS Planet, Analyse van de 3D BAG voor de Tomahawk tool van EnergyGo
14.45 pauze
15.00 vervolg met presentaties van:
- Lucia Zwart, RVO, gebruik van de 3D BAG bij het berekenen van warmteverliezen, potentieel zonne-opwek, handhaving van subsidieaanvragen en vaststellen van renovaties
- Gerlof de Haan, VNG, 3D BAG in 3DTilesNederland
- Jennifer Oldfield, RIVM, 3DBAG voor geluidsimulaties
- Jeroen Leusink, Het Waterschapshuis, noklijnen database op basis van 3D BAG om 3D positie van gebouwen uniform vast te leggen
- Jeroen Bink, Actiflow, 3D BAG gebruik in windonderzoeken
- Aart van der Vlist SBLC B.V, platform Cuby, gebouwd op 3DBAG
16:00 Afsluiting:
Status 3D BAG en plannen voor vervolg (zoals m.b.t. AHN5)
16:15 borrel
Wat is 3DBAG
De 3DBAG is voortgekomen uit onderzoeksprojecten bij de TU Delft. De 3DBAG werd kort na de eerste publicatie (voorjaar 2021) positief ontvangen door gebruikers uit zowel het bedrijfsleven, de overheid, als uit de academische wereld. Sinds de eerste versie in 2021 zijn er diverse nieuwe versies van de 3DBAG uitgebracht, waarbij er steeds zowel extra functionaliteiten als verbeteringen zijn doorgevoerd.
3DBAG innovatieplatform
Tot nu is de 3DBAG beheerd en doorontwikkeld in een samenwerking tussen de onderzoeksgroep 3D Geoinformation TUD en de start-up 3DGI. Om de 3DBAG als 3DBAG innovatieplatform voort te zetten is er onder leiding van Geonovum, een samenwerkingsverband gestart. De deelnemende organisaties aan deze samenwerking zijn (naast Geonovum): Kadaster, Amsterdam, Utrecht, RIVM, RVIM en het Waterschapshuis.