Jaarlijks legt Geonovum de werkzaamheden voor het komende jaar vast in een uitvoeringsplan. Het plan voor 2016 is nu voor iedereen te downloaden.
De overheid werkt aan de realisatie van de basisregistraties voor de Grootschalige Topografie (BGT) en de Ondergrond (BRO). De BGT zal in een eerste versie in 2016 gereed komen. Dan ontstaat vooral de behoefte aan goede koppelvlakken met dataverzamelingen die nodig zijn voor de realisatie en het beheer van vastgoed en de openbare ruimte.
De BRO staat nog aan het begin van de realisatie. Hier is de uitdaging vooral om standaarden te ontwerpen, die zo dicht mogelijk aansluiten bij deeltoepassingen van bestaande afnemers. Ondertussen leidt het gebruik van basisregistraties tot nieuwe inzichten over onderlinge afstemming, vraag naar betere koppelvlakken en behoefte aan regie op de inhoudelijke samenhang van de basisregistraties. Deze verbeteringen zijn voorwaardelijk om de baten van de basisregistraties in het stelsel te realiseren.
Ook groeit de behoefte om de INSPIRE-data bruikbaar te maken voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de EU-rapportage verplichtingen voor Water en Luchtkwaliteit en aan de beantwoording van informatievragen met rechtsgevolgen vanwege de Omgevingswet. Ook de technische voorzieningen die voor INSPIRE zijn ontwikkeld, PDOK inclusief het nationaal geo-register, kunnen rekenen op nieuwe belangstelling vanwege de digitaliseringsopgave van de Omgevingswet. De inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2018 plus de ambities uit het eindbeeld van het Digitaal Stelsel voor 2024 vragen daarnaast om forse intensiveringen van harmonisatie van definities, gegevens en processen.
Samen met bedrijven en kennisinstituten verkennen, testen en ontwikkelen we bruikbare standaarden en afspraken. Daarbij houden we voortdurend internationale ontwikkelingen in het vizier en helpen mee om de kennis daarover in Nederland te vergroten. Digitale data, afkomstig uit een breed scala aan bronnen en apparaten, stellen in 2016 nieuwe eisen aan interoperabiliteit en het gebruik van open standaarden. Dit speelt in vrijwel alle maatschappelijke sectoren en heeft directe gevolgen voor de informatieketens, waarin overheidsorganisaties acteren. In onze omgeving speelt dit bijvoorbeeld bij de sectoren bouw, energievoorziening, beheer van de openbare ruimte, de wijkgerichte aanpak in het sociale domein en intelligente transportsystemen. Dit doet een beroep op de kennis en het netwerk van Geonovum om bij te dragen aan werkbare technisch-inhoudelijke standaarden en afspraken.
Big data is een fenomeen dat vrijwel autonoom optreedt, maar de uitdaging zal zijn om uit de grote en groeiende hoeveelheid data, de juiste informatie af te leiden. Geografische kennis, context en het gebruik van semantiek kunnen helpen om van big data, smart data te maken. Dit is voor ons reden om in 2016 verder te gaan met innovatieplatforms voor Linked Data, sensoren en Smart Cities en voor 3D geo-informatie.
U leest alles over onze activiteiten in het uitvoeringsplan 2016