De 3D Geoinformation groep van TU Delft heeft, in samenwerking met onder andere Kadaster, AMS en STW, open source software ontwikkeld die 2D GIS datasets omzet naar 3D door elke polygoon te verheffen naar 3D: 3Dfier. De output van de software bestaat uit valide 3D data gedefinieerd volgens IMGeo 2.1.1 data. Omdat IMGeo is gedefinieerd als een “Application Domain Extension” van CityGML, is deze output data tevens valide CityGML.
De software haalt de hoogte uit een puntenwolk en gebruikt de semantiek van elke polygoon om daadwerkelijk naar 3D te komen. Water polygonen worden weergegeven als horizontale polygonen, gebouwen als LOD1 blokken, wegen als egale oppervlakken, enz. Van elke polygoon wordt een TIN gereconstrueerd die worden samengebracht zodat er één sluitend digital surface model (DSM) ontstaat. Hoe dat er uit ziet is te zien in onderstaand filmpje van Delft dat is gemaakt met behulp van de open datasets BGT en AHN3.
Delft in 3D by TU Delft from Filip Biljecki on Vimeo.
Doel van de software is dat er een digitaal oppervlakte model ontstaat zonder overlap en gaten en waar de gebouwen zijn geïntegreerd in het oppervlak. Dit oppervlak kan worden gebruikt als input in bijvoorbeeld simulatiesoftware voor geluid, luchtkwaliteit of overstromingen. De code wordt nog verder ontwikkeld op basis van pilots voor dit soort toepassingen, maar is volgens de TU Delft-ontwikkelaars al goed bruikbaar. De TU nodigt iedereen uit de software te gebruiken en feedback terug te geven.
- Je vindt deze open source software op Github
- Testdatasets vind je ook op de TU website