Terugblik Kennisplatform API's 13 mei

04 juni 2024

Op 13 mei was er een sessie van het Kennisplatform API's. We stonden deze sessie kort stil bij welke onderwerpen komende tijd zouden moeten worden opgepakt vanuit het platform. Hoogst op de lijst eindigden de onderwerpen notificaties en de relatie API Design Rules met ODATA, gRPC, GraphQL. Voor de genomineerde onderwerpen zoeken we trekkers die verder vorm gaan geven aan de thema's. De complete backlog is te bekijken op github.

Tijdens de sessie op 13 mei, maakte Frank Terpstra bekend dat we in 2024 opnieuw een Gouden API gaan uitreiken. De Gouden API is een award voor vooruitstrevende API initiatieven. In 2023 heeft het Kennisplatform API’s een Gouden API Award uitgereikt aan de Open Onderwijs-API van de Samenwerkende Universitaire Reken Faciliteiten (SURF). In 2021 ontving de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een Gouden API voor hun Haal Centraal BRP API. En in 2019 kreeg Kadaster een Gouden API voor hun BAG-API. Het is vanaf nu mogelijk om jouw favoriete API te nomineren voor een Gouden API. Dat kan tot 30 november 2024. Op 11 december reiken we de
Gouden API uit. Dit gebeurt op de IBDS Stelseldag

Tijdens de bijeenkomst van 13 mei deelden verschillende organisaties achtereenvolgens hun ervaringen met aanwezigen. Zo vertelde TNO over hun ervaringen met CloudEvents; een oplossing voor notificaties en a-synchrone communicatie patronen. De eerste stappen zijn gezet en TNO zoekt nu ketenpartners om verder te testen. Er was ook een sessie van het Netwerk Digitaal Erfgoed - één van de genomineerden voor de Gouden API van 2023 -. NDE heeft een Termennetwerk API ontwikkeld voor de erfgoedsector. Dit termennetwerk is echter ook voor andere sectoren in te zetten. Digilab verzorgde een sessie over policy based access control. Ook zij zoeken partners om te beproeven of het uitgedachte concept werkt. Verder waren er nog presentaties over de consultatie van een update van het NLGOV profiel OAuth en het Ministerie van Justitie vertelde presenteerde hun gefedereerd developer portaal. Tot slot was er een sessie over de ontwikkeling van Linters; hiermee kan je al in een editor kunt checken of je voldoet aan een standaard. 

Bekijk hieronder een impressie van de bijeenkomst of lees de nieuwsbrief. Op 18 september vindt de volgende bijeenkomst plaats.

External video URL

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.