Terugblik INSPIRE conferentie

21 oktober 2016
I love INSPIRE

De jaarlijkse INSPIRE conferentie is een trefpunt bij uitstek voor geo-experts werkzaam bij overheidsinstellingen en kennisorganisaties. Een uitgelezen moment om te proeven wat de Europese geo-community bezighoudt. Wij vroegen de Nederlandse bezoekers wat hen is opgevallen.

Meer dan ooit vielen deze conferentie de woorden gebruik en gebruiker. Na jaren van ontwerpen en bouwen aan het fundament van een Europese geodata-infrastructuur, is er nu ruimte om vooruit te kijken. Hoe kunnen we de nu beschikbare data benutten? Daarmee komt INSPIRE langzaam maar zeker aan bij haar ontstaansreden: We willen in Europa geen lappendeken aan data als het om onze leefomgeving gaat. Voor het voeren van adequaat beleid, moet je appels met appels en peren met peren kunnen vergelijken. Zover is het nog niet, maar de eerste stappen worden nu wel gezet door INSPIRE-data in te zetten in monitorings- en rapportagestromen.

Geo voor het web

Opvallend was daarnaast de aandacht voor het vindbaar en bruikbaar maken van geodata via het web. Portugal heeft in voorbereiding op haar visie op de national SDI 2020, onderzocht hoe de doelgroep datasets vindt. 80% zoekt datasets met Google, 40% in het open data portaal, en 20% zoekt (ook) wel eens in het nationale geodata portaal. Deze cijfers zijn herkenbaar voor andere landen en houden de gemoederen bezig. Verschillende landen experimenteren daarom hoe zij geodata zelf en de metadata over geodata beter vindbaar maken via het web.

Zuiderburen

Ook Informatie Vlaanderen heeft indruk gemaakt op diverse Nederlandse bezoekers. Deze opvolger van AGIV brengt webwereld en geowereld bij elkaar. Zij ontsluiten de Vlaamse basisregistraties en zetten daarbij zwaar in op Linked Data.  Een goede gelegenheid om weer eens een verdiepingsbezoek te brengen aan onze zuiderburen!

En meer interessante contacten

Andere leuke contacten die zijn opgedaan waren de Polen die tijdens  een workshop al heel ver bleken te zijn met linked data voor statistiek. De Finnen hadden op hun beurt interesse om met Nederland samen te werken richting het OGC voor het aanpassen van de Table Joining Service standaard.

 

Alle presentaties die tijdens de conferentie zijn gegeven, zijn via de INSPIRE website te bekijken

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.