Vanaf 1 juli 2013 is het toepassen van de RO Standaarden 2012 verplicht. De RO Standaarden 2012 zijn de opvolger van de RO Standaarden 2008. Alle ruimtelijke plannen die vanaf 1 juli 2013 in procedure gaan, moeten conform de RO Standaarden 2012 beschikbaar, vindbaar en toegankelijk worden gemaakt. Alleen ruimtelijke plannen die vòòr 1 juli 2013 in procedure zijn gegaan conform de RO Standaarden 2008, mogen na 1 juli 2013 nog worden vastgesteld conform de RO Standaarden 2008.
Het toepassen van RO Standaarden is verplicht sinds 1 januari 2010. In de nieuwe versie van de RO Standaarden zijn technische en inhoudelijke verbeteringen doorgevoerd die het werkveld de afgelopen jaren heeft voorgesteld. Ook zijn de standaarden in lijn gebracht met de wijziging van het Bro en de Wro. Een belangrijke verandering die doorwerkt in de RO Standaarden 2012 is dat de procedurestatus van een plan inzichtelijk moet zijn. Om dit mogelijk te maken, krijgt iedere procedure voortaan een eigen virtueel dossier. Hierin moeten ook exploitatieplannen en gerechtelijke uitspraken digitaal worden gepubliceerd. Bovendien is er een geheel vernieuwde standaard voor planteksten opgenomen in de RO Standaarden 2012. Toepassing van deze standaard zorgt ervoor dat de planteksten van ruimtelijke plannen uitwisselbaar zijn en delen afzonderlijk van elkaar leesbaar zijn. Zo kan de lezer van een plan dat via internet is ontsloten, makkelijker door specifieke stukken tekst navigeren. Tot slot is er nu een mogelijkheid om ook visies te verbeelden met de standaarden. De RO Standaarden zijn te downloaden op de website van Geonovum.
Wet ruimtelijke ordening en de RO Standaarden
Onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) worden alle planologische visies, plannen, besluiten, verordeningen en algemene maatregelen van bestuur (Wro instrumenten) digitaal vervaardigd en digitaal beschikbaar gesteld. Om dit mogelijk te maken zijn de RO Standaarden ontwikkeld. De RO Standaarden bestaan uit een set afspraken die er bijvoorbeeld voor zorgen dat een woonbestemming in alle plannen van Nederland dezelfde kleur heeft. Of je nu een plan van Groningen of Maastricht bekijkt: bedrijventerreinen zijn paars en woongebieden zijn geel. Ook zijn er afspraken gemaakt over de benaming van types bestemmingen. Dit maakt het doen van analyses over een groot gebied eenvoudiger. Tot slot zijn er technische afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat bestanden onbelemmerd digitaal kunnen worden uitgewisseld. Of je nu het ene softwarepakket gebruikt of het andere, een plan dat voldoet aan de standaarden is uitwisselbaar. Alle digitale plannen van Nederland zijn te raadplegen op de website ruimtelijkeplannen.nl
Zie ook
de RO Standaarden 2012
Besluit ruimtelijke ordening (Bro)
Ministeriele Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012
Ruimtelijkeplannen.nl