Participatieve monitoring in Nijmegen - citizen science voor de leefomgeving

17 september 2015

In juli verscheen in het vakblad Stadwerk een artikel van Jan Luijten van Gemeente Nijmegen en Rijk Willemse van LaVerbe over citizen science en het monitoren van de leefomgeving. Vanuit het Living lab for the Internet of Everything zijn wij betrokken bij deze Nijmeegse aanpak. Een samenvatting van het artikel:

Bedrijven, betrokkenen uit de omgeving en overheden zijn steeds meer op elkaar aangewezen bij ruimtelijk-economische ingrepen of kwesties. De belangen van bedrijven als vergunningaanvragers, van bewoners en milieugroepen als direct betrokkenen en van de overheid als handhaver, beleidsbepaler en facilitator, maken dat zij steeds meer op elkaar betrokken worden.

In succesvolle projecten stellen overheidsinstanties zich dienstbaar op en niet meer als enige eigenaar van de problematiek. De aanpak van checks and balances past niet meer. In plaats daarvan krijgt participatie door bewoners en bedrijven gestalte.

Via publieksparticipatie kunnen overheden de meedenkkracht van het publiek in een vroeg stadium benutten om beleid en plannen te maken die aantoonbaar meer draagvlak hebben (citizen science). Dat leidt niet alleen tot minder procedures en bezwaren, maar ook tot hogere kwaliteit van beleid en plannen. Voorwaarde hiervoor is vroegtijdige open communicatie met het publiek, met meer dan de traditionele middelen.Dat vraagt ook om een gemakkelijk te onderhouden en actualiseren systeem met overzichtelijke grafieken, kaarten en toelichtingen om de interactieve beleidsvoering en participatie van alle betrokkenen een plek te geven.

In Nijmegen wordt in de wijk West en Weurt het publiek betrokken bij de stand van zaken op milieugebied. Op de website  westenweurt.nl vind je recente gegevens over luchtkwaliteit, geur, geluid en is er live toegang tot het meetnet fijnstof. Ook participatieve monitoring krijgt gestalte op deze website. De site geeft aan wat het effect is van de gezamenlijke inspanningen van betrokken bedrijven en (burger)organisaties. We staan echter nog maar aan de vooravond van een tijdperk met echt goed ontsloten informatie. In het project Making sense for Society (het living lab for the internet of everything) worden mogelijkheden verkend om met meer sensoren van bewoners te werken om een veel completer beeld te krijgen dat ook door netwerken van vrijwilligers aangedragen of zelfs beheerd wordt.

Meer weten over Citizen Science in Nijmegen? Op 16 oktober organiseert Vereniging Stadswerk een bijeenkomst in Nijmegen. Ga voor meer informatie naar www.stadswerk.nl

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.