In juni 2015 presenteerde de projectgroep overstap RD-ETRS89 de conclusies van haar onderzoek naar de implementatie-aanpak van een overstap van RD naar ETRS89. De presentaties en het rapport zijn nu online beschikbaar.
Nederland maakt veel gebruik van het Nederlandse stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD). Met de komst van INSPIRE en andere grensoverschrijdende samenwerkingen nemen andere coördinatenreferentiesystemen toe in belang. Over de manier waarop een overstap van RD naar ETRS89 geimplementeerd kan worden, is in juni 2015 een rapport gepresenteerd.
Implementatie overstap RD-ETRS89
Niet goed geïmplementeerde transformatieprocedures en onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid bij ETRS89 plichtige data zijn eigenlijk het grootste probleem. In een vervolgfase gaat de projectgroep daarom werken aan een technische oplossing die een overstap naar ETRS89 goed ondersteunt (uitwisselen en transformeren zonder fouten). Ook werken zij aan tools die de gebruiker moeten ontzorgen. Denk aan een validatie service, zorgen dat softwareleveranciers de technisch oplossing eenduidig implementeren, duidelijke transformatierichtlijnen, afspraken over wie wat hoe regelt bij ETRS89-plichtige data (zoals INSPIRE), goede communicatie en voorlichting en het wijzigen van de huidige gebruikte coördinatensystemen in standaarden indien nodig.
Het rapport en de presentaties van de bijeenkomst in juni kunt u hieronder downloaden.
Presentaties kennissessie
1.Introductie, met overzicht van activiteiten afgelopen maanden, conclusies en advies voor vervolg. Jantien Stoter, Geonovum
2. Wat betekent het voor een overheidsorganisatie als het verplicht moet kunnen uitleveren in ETRS89? Nico de Graaff, Amsterdam
3. Open isses rond ETRS89/RD overstap beantwoord. Dirk Voets, Imagem
4. Resultaten transformatie experiment, Lennard Huisman, Kadaster
5. Op te pakken issues bij het realiseren van de overstap. Jochem Lesparre (Kadaster)