Onderzoek overstap van RD naar ETRS89

26 juni 2013
kadasterpunt

Het RD-stelsel (Rijksdriehoeksmeting) wordt in Nederland gebruikt voor de opslag, uitwisseling en analyse van geo-informatie. Het Kadaster onderhoudt het RD-stelsel. Sinds 1 oktober 2000 is het European Terrestrial Reference System 1989 (ETRS89)  het officiële coördinatenstelsel van Nederland. ETRS89 wordt ook gebruikt als het stelsel waarin differentiële GNSS-posities worden uitgevoerd, net als de locatie van het referentiestation. Lennard Huisman van het Kadaster heeft hierover een presentatie gegeven tijdens de Open Geodag op 6 juni 2013.

Digitalisering en globalisering

De voortgaande digitalisering en globalisering hebben ertoe geleid dat vaker hardop de vraag wordt gesteld of Nederland ook voor de opslag en uitwisseling van gegevens zou moeten overstappen van het nationale RD naar het meer internationaal georiënteerde ETRS89. Nu verschillende basisregistraties in de beginfase zijn, INSPIRE langzamerhand wordt geïmplementeerd en de Omgevingswet op het punt staat om vorm te krijgen, heeft deze vraag ook urgentie gekregen. Want hoe langer we wachten met de beslissing voor een eventuele overstap, hoe meer deze nu nog relatief nieuwe ontwikkelingen zijn verankerd in de praktijk.

Inspraak

Het RD-stelsel heeft meer dan honderd jaar uitstekend gefunctioneerd en er zijn veel databases, met name bij decentrale overheden, gebaseerd op het RD. De overstap is een proces waarbij alle betrokken partijen inspraak moeten krijgen. Daarom is Geonovum als procesbegeleider samen met de voor de Nederlandse geodetische infrastructuur op land en zee verantwoordelijke overheidspartijen (het Kadaster, Rijkswaterstaat en de Dienst der Hydrografie) een verkenning gestart rond een overstap van het RD-stelsel naar (ETRS89): Wat willen we? Wat moeten we? Bijvoorbeeld: in welke wetten wordt het RD voorgeschreven? Wat kunnen we? In deze verkenning willen we ook inzicht krijgen in de consequenties van de overstap.

Openbare sessies

We plannen twee tot drie openbare sessies over dit onderwerp. De eerste sessie zal plaatsvinden op woensdag 18 september, 9:30-13:00 uur, in het Coda zalencentrum te Apeldoorn. Tijdens deze sessie geven we een gedetailleerde uitleg over stand van zaken, en krijgt iedereen de mogelijkheid om zijn of haar standpunt toe te lichten en illustreren. De focus ligt hierbij op de gebruikers van geo-informatie. Uit deze discussies zullen we de belangrijkste bevindingen bundelen tot een eerste advies dat we in een volgende plenaire sessie verder uitwerken. Mocht het nodig zijn, dan organiseren we een derde sessie. Het uiteindelijke advies bieden we via een stuurgroep van de initiatiefnemers aan het GI-beraad aan.

Organisatie

De verkenning wordt uitgevoerd door de projectgroep, bestaande uit Lennard Huisman (Kadaster), Leendert Dorst (Dienst Hydrografie), Rogier Broekman (RWS) en Jantien Stoter (Geonovum).

De stuurgroep bestaat uit Peter Kortenoeven (Dienst Hydrografie), Henk Cox (RWS), Aart-Jan Klijnjan (Kadaster) en Rob van de Velde (Geonovum).

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.