Nieuwe versie Berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo 1.1

02 april 2013
envelop

5 april verschijnt de nieuwe versie van de Berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo, met daarin een aantal interessante uitbreidingen. Zo is in versie 1.1 de standaard uitgebreid met ‘terug’ berichten: een bericht voor het bevestigen van ontvangst, een bericht met het resultaat van validatie, een bericht ter goedkeuring van een mutatie, enz. Ook kan een bronhouder die van plan is in een gebied te gaan muteren, een bericht sturen om dit gebied vooraf te ‘locken’.

Versie 1.0 van de berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo is in juni 2012 vastgesteld. Deze versie bevatte de meest noodzakelijke berichten voor initiële BGT | IMGeo bestandsleveringen en mutatieleveringen in de keten bronhouders  > Samenwerkingsverband Bronhouders BGT (SVB-BGT) > Landelijke voorziening BGT (LV-BGT) > afnemers. In de 2e helft van 2012 is het berichtenverkeer tussen bronhouders, SVB-BGT en LV-BGT verder uitgewerkt. Op basis hiervan is de standaard aangevuld. Ook zijn de wijzigingen uit het in de tussentijd gepubliceerde informatiemodel BGT/IMGeo 2.1 doorgevoerd.

Toelichting

Het berichtenverkeer met StUF-Geo IMGeo speelt zich af op de verschillende koppelvlakken in de ‘horizontale’ (binnen organisatie bronhouder) en ‘verticale’ (bronhouder – SVB – LV) keten. In de afbeelding is elk koppelvlak, waar berichten worden toegepast, met een pijl gevisualiseerd. Elke pijl gaat twee kanten op, waarmee we aan willen geven dat er berichten heen en terug gaan tussen de partijen in de keten.

Heen en terug

In versie 1.0 waren slechts enkele ’heen’ berichten gedefinieerd: voor het initieel vullen van de landelijke voorziening en voor het doorgeven van mutaties. In versie 1.1 wordt de standaard gecomplementeerd met berichten ‘terug’: een bericht voor het bevestigen van ontvangst, een bericht met het resultaat van validatie, een bericht ter goedkeuring van een mutatie, etc. Ook kan met versie 1.1 een bronhouder die van plan is in een gebied te gaan muteren, een bericht sturen om dit gebied vooraf te ‘locken’.

Ook voor horizontale koppelingen

Versie 1.0 van de berichtenstandaard beperkte zich tot de koppelvlakken in de ‘verticale keten’: het berichtenverkeer tussen bronhouders, SVB-BGT en LV-BGT. Maar bij een bronhouder zijn er vaak ook intern koppelvlakken tussen applicaties, bijvoorbeeld tussen een centrale Geo-database en verschillende beheersystemen voor groenbeheer, wegbeheer enzovoort, kortom de BOR (Beheer Openbare Ruimte) systemen.

Verschillende softwareleveranciers nemen deel aan een werkgroep over de inhoudelijke eisen van de koppelvlakken tussen geo-applicaties en BOR applicaties. Op basis van de analyse door deze Geo-BOR werkgroep worden de benodigde berichten voor de ‘horizontale keten’ nu ook opgenomen in StUF-Geo IMGeo. Het uitgangspunt is hier dat de geo-applicatie leidend is. Vanuit BOR kan men met een StUF-Geo IMGeo bericht een mutatieverzoek doen. “Geo” kan deze verzoeken al dan niet doorvoeren en mutatieberichten en weigerberichten terugsturen. Nieuw in het horizontale koppelvlak is verder het exploratieverzoek, waarmee men een verzoek doet een bepaald gebied te verkennen (ook wel: redlining), omdat de kaart daar (inmiddels) afwijkt van de werkelijkheid.

StUF-Geo IMGeo is opgesteld door Geonovum met medewerking van verschillende softwareleveranciers, Kadaster en SVB-BGT.

Zie voor meer informatie het Dossier BGT | IMGeo

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.