Van 13 december tot en met 24 januari 2025 ligt versie 3.0 van het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) in consultatie.
Om gevaarlijke situaties en economische schade te voorkomen door beschadiging van ondergrondse water-, elektriciteit-, gas-, warmte- en telecomleidingen, ben je verplicht om voor de start van graafwerkzaamheden informatie op te vragen over de ligging van kabels en leidingen. Dit gaat via een KLIC-melding bij het Kadaster. Na een melding ontvang je informatie over de ligging van de kabels en leidingen in het aangevraagde gebied. Deze is op een kaart weer te geven. Het Kadaster beheert de landelijke KLIC-voorziening waarin middels graaf- en orientatiemeldingen de ligging van kabels en leidingen kan worden opgevraagd. Zij doet dit in het kader van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON).
Update KLIC-standaarden
Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd.
In IMKL 3.0 is o.a eigenaarschap van mantelbuizen, kleuraanduiding van kabels en leidingen, visualisatie van gestuurde boring, informatie over kabels in kabelbed toegevoegd en zijn een aantal kenmerken verplicht gemaakt. De aanpassingen aan de standaard zijn voorbereid door de Technische Commissie Standaarden KLIC (TCS) waarin vertegenwoordigers zitten van afnemers (namens grondroerders), bronhouders (namens netbeheerders), gemeenten, Rijkinspectie Digitale Infrastructuur, Geonovum, Kadaster.
Consultatie
Voordat het IMKL 3.0 wordt vastgesteld, leggen we de standaarden in een openbare consultatie voor aan het werkveld. Van 13 december tot en met 24 januari 2025 kan het werkveld aangeven of de standaard goed werkbaar is en nog verbeterpunten doorgeven.
IMKL versie 3.0rc2 - bestaat uit de volgende onderdelen:
- IMKL Dataspecificatie
- PMKL Handreiking visualisatie
- Extra modelregels voor validatie op bestanden
- Waardelijsten van imkl in excel/rdf
- GML/XML schema voor data-implementatie
- Font, iconen en patronen voor visualisatie
- IMKL Technisch register (schema, waardelijst, sld)
- IMKL 3.0 begrippen en waardelijsten
Geef hier jouw opmerkingen door
Leeswijzer voor de consultatie
Voor de het lezen en beoordelen van de IMKL/PMKL documenten kunnen de volgende tips van waarde zijn:
Review Informatiemodel IMKL (1):
- De tekst van het document is grotendeel gelijk gebleven. De aanpassingen zitten vooral in de UML modellen;
- Kijk daarvoor vooral naar paragraaf 6.2.3 en daarin figuur 5: Overzicht model compleet; paragraaf 6.2.26 WIBON uitlevering van gebiedsinformatie en daarin figuur: 29 Model voor uitlevering gebiedsinformatie;
- De klassen in de UML modellen zijn nu klikbaar en linken door naar de objectcatalogus in hoofdstuk 7;
- De codelijsten in de UML modellen zijn ook klikbaar en linken door naar de objectcatalogus waarin de link is opgenomen naar de rdf publicatie van de codelijst;
- De changelog: A Bijlage IMKL geeft een handig overzicht van de aanpassingen.
Review Visualisatiemodel PMKL (2):
- Kijk als ingang voor de aanpassingen naar de changelog in hoofdstuk 16.
Review Extra regels en waardelijsten (3,4):
- Gewijzigde en toegevoegde waarden zijn groen.
Review imkl-wibon.xsd (5):
- Kijk naar versiebeheerinformatie in schema.
Review begrippen en waardelijsten (8).
- Begrippen zijn afgeleid uit het IMKL modeldocument (en UML);
- Waardelijsten zijn de publicatie van het rdf/turtle bestand uit het register.gestandaarden.nl.