"Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: veel gemeenten bieden ‘open data’ aan omdat het ‘moet’", blogt Erwin Folmer, projectleider Platform implementatie Linked Open Data vandaag op Gemeente.nu. U vindt de volledige column hieronder.
Heeft u (als gemeente) wel eens nagedacht hoe u data van anderen kunt gebruiken, en daarmee bijvoorbeeld betere dienstverlening kunt bieden? Misschien gebruikt u al data van anderen en dan weet u hoe belangrijk het is dat die data eenvoudig te gebruiken is. Bijvoorbeeld welk formaat gebruikt is, wat de data voorstelt, hoe betrouwbaar de data is, hoe de data is opgesteld, et cetera. Het is goed om dat vooraf allemaal te weten.
Wat nu als u zelf data gaat aanbieden? Dan wilt u toch dat gebruikers tevreden zijn met de data die u aanbiedt? Dat kan door de data als zogenaamde 'Linked Data' te publiceren. In principe betekent dat het publiceren van data gebeurt conform internationale standaarden. Ik hoor u denken: dat zal dan wel een dure aangelegenheid zijn. Niet dus!
Linked Open Data
Het aanbieden van Linked Data hóeft niet duur te zijn. Bijvoorbeeld als dat gebeurt op een manier zoals Dimitri van Hees, technisch architect bij Freshheads, dat voorstelt. Van Hees kiest voor een gefaseerde aanpak, waarbij data met een open licentie, in een open gestructureerd formaat en vervolgens als service (API) beschikbaar wordt gesteld. Dat moet hergebruik van data eenvoudig maken. Van daaruit zou er doorgewerkt kunnen worden aan het verbeteren van de data, conform de principes van Linked Open Data en vastgelegd door het World Wide Web Consortium (W3C).
Een voorbeeld is de kentekeninformatie van de RDW. Die informatie is als service beschikbaar en wordt op de achtergrond verrijkt met informatie van DBpedia (de Linked Data-variant van Wikipedia).
Kansen
Linked Open Data biedt gemeenten een groot aantal kansen. Om hen daarvan te overtuigen kunnen gemeenten hun open data (bijvoorbeeld als Excel- of Calc-bestand) naar de Linked Data Service sturen waarna zij het geheel terugkrijgen als Linked Open Data. Deze bonusactie kan er toe bijdragen dat gemeenten slimmer en bewuster omgaan met open data, zonder dat het moet.