Informatiehuis Marien brengt gegevens boven water

16 december 2011
interview

De ministeries van Infrastructuur en Milieu (IenM), Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) en Defensie onderzoeken de mogelijkheden voor een Informatiehuis Marien. Dit informatiehuis moet de informatievoorziening over de Noordzee verbeteren. Projectleider Laura van Loon van het Ministerie van IenM (Waterdienst) vertelt over het initiatief.

“Verschillende organisaties verzamelen gegevens over de Noordzee. Deze gegevens worden opgeslagen en opgewerkt tot informatie. Maar hoe beschikbaar is die informatie? Gegevens komen terecht in databases van diverse organisaties. Wie de weg weet, kan ze daar vinden. Maar voor wie de weg niet kent of voor wie geen toegang heeft tot die databases, is het een flinke zoektocht. Bijvoorbeeld voor de medewerker van Stichting Anemoon die gegevens zocht over schelpdieren: zij was een jaar bezig en bezocht ruim 40 verschillende organisaties. Dat moet makkelijker kunnen.”

Intensief gebruik

“De Noordzee wordt steeds intensiever gebruikt. Er komt meer scheepvaart, er zijn windmolenparken, natuurgebieden. Voor de verschillende projecten en activiteiten in de Noordzee, worden veel metingen gedaan. Het zou erg makkelijk zijn als we elkaars gegevens eenvoudig kunnen benaderen. Het mooist is het natuurlijk als je gegevens ook direct kan downloaden. Maar als je alleen al zou kunnen zien waar je de gegevens kan opvragen, scheelt dat tijd en geld.”

Groeiend bewustzijn

“Het bewustzijn dat gegevens beter beschikbaar gemaakt moeten worden, groeit bij organisaties. De verplichtingen die hierover zijn opgenomen in de INSPIRE richtlijn, dragen daar zeker aan bij. Ook hoor je binnen overheidsorganisaties steeds vaker het geluid dat gegevens die zijn ingewonnen met geld van de overheid, open beschikbaar zouden moeten komen.”

Scenario’s

De ontwikkeling van een Informatiehuis Marien sluit goed aan op dit groeiend bewustzijn. Voor de opzet van het informatiehuis zijn drie scenario’s uitgewerkt, varierend van het verbeteren van de toegankelijkheid van gegevens van de rijksoverheid, via het actief streven naar een volledig overzicht van beschikbare gegevens tot een scenario waarin het informatiehuis een rol speelt in de optimalisatie van de gehele informatiecyclus.

Steeds vollediger beeld

“We hebben ons nu beperkt tot gegevens die de overheid over de Noordzee verzamelt”, vertelt Laura. “Als het informatiehuis verder gaat, kan je vergelijkbare exercities doen voor bijvoorbeeld de Waddenzee en de Zuid-Westelijke Delta. Idealiter betrek je naast de overheid bovendien ook andere bronnen van informatie bij een Informatiehuis. Bijvoorbeeld onderzoeksorganisaties, energiebedrijven, de vereniging van olie en gasbedrijven en de vereniging van zandwinners. Zo kan een steeds vollediger beeld ontstaan van beschikbare gegevens. Overheid, burgers, bedrijven en instellingen kunnen daar hun voordeel mee doen.”

Begin 2012 besluiten de initiatiefnemers van het project of en met welke ambitie het Informatiehuis Marien gestalte kan krijgen. 

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.