Het was een waar genoegen om ’s morgens met de lift naar de 21e verdieping van het Stadskantoor in Utrecht te gaan en te genieten van het uitzicht. Hoewel een beetje mistig, herkende je toch duidelijk dat je keek naar een smart city. Althans……hoe weet je nou dat je stad op weg is naar ‘smartness’? Hoe kan je dat meten, hoe kan je dat zien? Welke data heb ik daarvoor nodig? 15 Steden zaten 2 juni aan tafel bij de Werksessie Stadsindicatoren, georganiseerd door de Werkgroep Stadsindicatoren, onder voorzitterschap van Geonovum.
De werksessie bestond uit twee delen; het eerste gedeelte ging over stadsindicatoren an sich. Wat zijn dit en waarom zijn ze belangrijk voor steden? Iedereen geeft aan dat er uniforme stadsindicatoren nodig zijn. Uit de discussie kwamen vraagstukken naar voren om nader uit te werken. Bijvoorbeeld: elke stad/wijk is uniek, hoe vertaal je deze naar uniforme stadsindicatoren?; Hoe ga je om met het schaalniveau en aggregatieniveau?; Hoe ga je om met causaliteit tussen stadsindicatoren?; En moeten stadsindicatoren een real time weergave zijn of is dit een periodieke momentopname? Aandacht was er ook voor de bestaande ISO37120. Dit is een set van 100 uniforme indicatoren. Steden kunnen zich certificeren voor ISO37120 en zo zichzelf vergelijken met andere steden op de wereld. Rotterdam en Amsterdam hebben dit reeds gedaan. Het CBS heeft, als lid van de werkgroep, bekeken of het steden kan helpen bij deze certificering, door reeds beschikbare data te verzamelen. Uitkomst is dat met reeds beschikbare data het CBS ongeveer 56 van de 100 indicatoren kan leveren.
Het tweede gedeelte bestond uit het identificeren van benodigde nieuwe generatie slimme stadsindicatoren. Dit is een taaie opgave, maar langs de lijn van zes thema’s (smart environment, smart living, smart governance, smart mobility, smart economy en smart citizen) is het toch gelukt om een aantal stadsindicatoren te identificeren die relevant zijn voor de steden met bijbehorende databronnen en interpretatie.
De volgende stap die de werkgroep gaat zetten is die naar DOEN. Hiervoor zal de werkgroep een voorstel voorbereiden aan de steden om in gezamenlijkheid de fase van DOEN in te gaan en de uniforme slimme stadsindicatoren te gaan toepassen. Het afsluiten van een Citydeal Stadsindicatoren biedt hiervoor een goed fundament.
Meer weten? Zie de flyer over stadsindicatoren of mail Jene van der Heide