In het testbed geo voor het web, onderzoeken we hoe we geo-informatie toegankelijk kunnen maken als integraal onderdeel van het web. Hiermee willen we bereiken dat developers geo-informatie eenvoudiger kunnen gebruiken in allerlei toepassingen. De eerste onderzoeksresultaten zijn eind maart 2016 gepresenteerd.
Om de lessen uit de eerste onderzoeksronde in de praktijk te toetsen, gaat eind mei een tweede testbed van start. Voor dit tweede testbed heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed databronnen beschikbaar gesteld. Triply, een spin-off vanuit de VU, gaat op basis van de aanbevelingen uit het eerste testbed aan de slag met het 'developervriendelijk' publiceren van deze databronnen. Zij kijken daarbij onder meer naar de kennis die deze manier van publiceren vraagt, de tijd en kosten die ermee zijn gemoeid.
Zodra deze data beschikbaar zijn, gaat een tweede ronde van start in het testbed. In die ronde gaat Alterra op basis van een use case uit het rapport 'informatiehuis cultureel erfgoed' een app ontwikkelen op de beschikbare data. De use case gaat uit van een vrijwilliger bij een stichting die het veen-weide landschap wil beschermen tegen nieuwbouw. De app helpt de vrijwilliger allerlei informatie te vinden over de locatie waar het om gaat, zoals het bestemmingsplan, lokale voorzieningen, geschiedenis van het landschap ter plekke, aangevraagde vergunningen etc.
Eind juli publiceren we de ervaringen uit het tweede testbed.
- Zie ook de lessons learned en de uitvraag van dit testbed.