Nu de invoering van INSPIRE een flink eind op weg is, krijgen initiatieven gericht op het gebruik van de infrastructuur de ruimte. Eén van de eerste stappen is het inzetten van INSPIRE voor e-reporting.
In het huidige systeem leveren de lidstaten hun rapportagegegevens op verschillende manieren aan bij de EEA. Het streefbeeld is dat de European Environmental Agency (EEA) de rapportagegegevens straks zoveel mogelijk ophaalt bij de lidstaten volgens de door INSPIRE voorgeschreven technische protocollen. Door prioriteit te geven aan e-reporting wil de Commissie, samen met Nederland en andere vooroplopende landen, de meerwaarde van INSPIRE laten zien. Nederland ondersteunt deze lijn. Hoewel het voor de betrokken organisaties op korte termijn extra inspanningen vergt, biedt het op de lange termijn voordelen: rapporteren wordt eenvoudiger en administratieve lasten worden verminderd. In het GI-beraad van (7 juli) is dan ook afgesproken de voor INSPIRE en e-reporting benodigde data sets beschikbaar te stellen.
45 milieurichtlijnen, 46 datasets
De Europese Commissie geeft prioriteit aan de ontsluiting van INSPIRE datasets die van belang zijn voor rapportageverplichtingen over EU milieurichtlijnen. De Commissie heeft een initiële lijst opgesteld van 45 milieurichtlijnen en 46 bijbehorende unieke datasets die gelinkt zijn aan INSPIRE thema’s. Geonovum heeft de Europese lijst inmiddels vertaald naar de Nederlandse situatie en de betrokken organisaties benoemd. Ruwweg de helft van de rapportage datasets is nog niet aangemerkt voor INSPIRE. De eerste stap is dan ook het “as is” onder INSPIRE brengen van deze datasets. De volgende stap is het daadwerkelijk integreren van INSPIRE en rapportageverplichtingen. Hiervoor zal Geonovum samen met de voor de rapportages verantwoordelijke organisaties (RWS, RIVM, Ministerie van EZ en Provincies) nader analyseren wat hiervoor nodig is (bijvoorbeeld het mappen van informatiemodellen). Vervolgens is het aan de rapporterende organisaties om een plan van aanpak op te stellen.
Eerste ervaring opgedaan met Luchtkwaliteit
Op het gebied van e-reporting voor Luchtkwaliteit is in Nederland al ervaring opgedaan in een samenwerking tussen RIVM en Geonovum. Sinds vorig jaar verloopt de uurlijkse rapportage(near-real time data) over luchtkwaliteit aan de EEA op een gestandaardiseerde INSPIRE manier. De grootste uitdaging bij deze overgang was het matchen van de rapportage data met het INSPIRE format. Deze omzetting vraagt inzet en betrokkenheid van zowel (milieu)domeinspecialisten als Geo ICT-ers. RIVM is uiteindelijk wel tevreden met het resultaat: de gegevens staan in standaardformaat op het web en zijn in die hoedanigheid nu voor iedereen toegankelijk. Dit voorbeeld illustreert de mogelijkheden van INSPIRE voor e-reporting. (zie ook interview met Daan Swart van het RIVM).