Datajournalistiek met behulp van linked data

10 december 2016
drone

Tijdens het symposium van het Platform Linked Data Nederland begin december, is een toepassing voor datajournalistiek gekozen tot beste gebruikerservaring met linked data. Andere toepassingen die meedongen naar deze prijs waren een toepassing waarmee huizenkopers interactief de woning en de buurt kunnen verkennen en een 'one click on the map' toepassing die geovisualisatie met SPARQL combineert.

De winnende toepassing laat zien hoe linked data van toegevoegde waarde kan zijn voor datajournalistiek. De gerealiseerde oplossing ondersteunt datajournalisten bij het doen van onderzoek op basis van data afkomstig uit verschillende bronnen in verschillende formaten. Vertrekpunt voor het team waren twee datasets over drone aanvallen in Pakistan en Jemen. Deze datasets zijn omgezet naar linked data en verrijkt met gegevens over coördinaten en links naar andere databronnen.

Het opnemen van goede coördinaten was een grote uitdaging, aangezien het merendeel van de drone aanvallen is uitgevoerd in de bergen waar weinig tot geen dorpen zijn waarnaar je kan verwijzen. Ondanks deze extra uitdaging heeft het team voldoende coördinaten kunnen achterhalen om een ruimte-tijd visualisatie te maken. Een tweede resultaat dat het team heeft opgeleverd is een website waar je datasets kunt inladen om van daaruit verder onderzoek te doen. Deze webapplicatie werkt zonder server. Al het rekenwerk wordt op de client uitgevoerd. Daarom leent deze toepassing zich goed voor situaties waar je met gevoelige informatie moet werken.

Afbeelding verwijderd.
Data Journalism team met Rein van 't Veer, Stanislav Ronzhin, Pieter van Everdingen, Sam Ubels, Wouter Beek and Rob Lemmens

 

 

Gebruikers met enige linked data kennis, kunnen beschikbare linked data verkennen door queries te maken. Generieke visualisatie componenten helpen je om patronen te vinden, afhankelijkheden en meer feitelijk bewijs die je niet zo gemakkelijk vindt met een traditionele benadering. Je kunt ook eenvoudig linken naar andere databronnen om de gebruikservaring nog verder te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsitems van verschillende nieuwsleveranciers.

Het team gaat nu op zoek naar financiering voor verdere ontwikkeling van deze oplossing. Meer informatie over de oplossing is te vragen bij Wouter Beek van de VU Amsterdam

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.