Het Geonovum project ‘Data op orde’ was bedoeld om de planvoorraad van gemeenten, provincies en het Rijk op Ruimtelijkeplannen.nl op orde te krijgen vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Het op orde hebben van je planvoorraad is onder meer van belang om plannen goed te kunnen tonen in de viewer Regels op de Kaart van het Omgevingsloket.
Als de data van de planvoorraad niet goed zijn bijgehouden, dan zie je ze ófwel helemaal niet, ófwel niet correct. Het is voor de juiste weergave in het DSO-LV, daarom van groot belang dat de dossierstatussen van alle ruimtelijke plannen correct door de bronhouder zijn aangegeven. Het aanpassen van de dossierstatus is voor de bronhouder relatief eenvoudig. Aan het plan hoeft niets te worden aangepast. Uitsluitend het manifest moet door de bronhouder worden aangepast.
Nu de Omgevingswet inwerking is getreden is het nog steeds zeer belangrijk dat de planvoorraad van de bronhouder (gemeente, provincie en rijk) actief wordt beheerd en actueel wordt gehouden.
Omdat alle plannen die de bronhouder op ruimtelijkeplannen.nl heeft staan worden getoond in de “Viewer regels op de kaart” van het DSO is het belangrijk dat daar alleen juiste informatie wordt getoond.
Vervallen plannen verwijderen uit de planvoorraad
De komende jaren zullen veel plannen op ruimtelijkeplannen.nl vervangen worden door nieuwe omgevingsbesluiten in het DSO op basis van de Omgevingswet. Als een Wro plan vervangen is door een omgevingsbesluit in het DSO, dan dient dit Wro plan door de bronhouder zelf verwijderd te worden uit de planvoorraad van ruimtelijkeplannen.nl. Dit verwijderen van “oude” plannen gaat dus niet automatisch. Het niet verwijderen van het plan uit de plan voorraad van de bronhouder leidt ertoe dat het vervallen plan alsnog wordt getoond in de viewer van het DSO, wat verwarrend is voor de gebruiker.
Om bronhouders te helpen heeft Geonovum in samenwerking met de softwareleveranciers die beschikken over een manifestfunctionaliteit, een instructievideo gemaakt over het aanpassen van de dossierstatus.
Gemeenten, provincies en het Rijk (bronhouders) zijn degenen die voor een goede gegevenskwaliteit van deze plannen en planvoorraad zorgen, dat doen Geonovum en het Kadaster niet. Vragen of hulp nodig bij het op orde maken van de plankwaliteit in uw organisatie? Neem dan contact met ons op via de helpdesk RO Standaarden.
Gerelateerde standaarden