Samen met partners van universiteiten, kennisinstituten en bedrijven heeft het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) op 20 november de Actuele Bodemdalingskaart van Nederland gelanceerd. Een team van onderzoekers heeft drie verschillende soorten geodetische data verwerkt in het onderliggende model: satelliet-radar, GPS, en zwaartekrachtmetingen. Deze gegevens zijn verwerkt tot een interactieve kaart die je kunt bekijken op bodemdalingskaart.nl.
Naast de verschillende grondsoorten in Nederland laat de kaart ook de locatie van olie- of gasvelden zien. De kaart wordt actueel gehouden met de nieuwe satellietmetingen die dagelijks beschikbaar komen. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden bijgehouden of de bodemdaling afneemt bij verminderde gaswinning in Groningen. Met de kaart hebben de onderzoekers voor het eerst onderscheid kunnen maken tussen de diepe oorzaken van bodemdaling, zoals gaswinning, en de effecten in de bovenste paar meter. Dat laatste kon tot nu toe niet direct gemeten worden.
Het blijkt dat de ‘ondiepe’ bodemdaling op verschillende plekken in Nederland groter is dan die door de bekende, diepe oorzaken. Vooral in de veen- en kleigebieden in het westen van het land is deze bodemdaling nu duidelijk meetbaar en merkbaar ook door verzakkende huizen. Klimaatverandering lijkt een grote rol te spelen bij deze versnelde bodemdaling. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreed.
De mogelijkheid om bodemdaling nu goed te kunnen meten, maakt beter beheer mogelijk. Waterschappen kunnen de metingen bijvoorbeeld gebruiken om effectiever om te gaan met hun peilbeheer, in periodes van droogte.
Het project
Het project bodemdalingskaart.nl is een initiatief van het NCG. Het NCG is het platform in Nederland waar richting gegeven wordt aan onderzoek op het gebied van de geodesie en de geo-informatica. Een taak daarin is het initiëren van onderzoek, afgestemd om de voorziene behoeften van de Nederlandse samenleving. Nieuwe technieken maken het mogelijk op een betere manier in kaart te brengen hoe de Nederlandse bodem beweegt. Na een eerste versie in 2010 is er acht jaar aan het project gewerkt. Verschillende universiteiten, kennisinstituten en bedrijven dragen bij aan het resultaat: TU Delft, KNMI, Hogeschool Utrecht, Universiteit Twente, SkyGeo, en 06-GPS.