3D Pilot gaat verder als Special Interest Group

01 december 2012
podium

Dinsdag 20 november 2012 vond de slotdag plaats van de 3D Pilot NL, een initiatief van Geonovum, Kadaster, de Nederlandse Commissie voor Geodesie en het Ministerie van IenM. Het doel van de Pilot was om meer richting te geven aan 3D-ontwikkelingen binnen Nederland. De 3D Pilot leidde tot het ontstaan van een omvangrijke groep actieve deelnemers en belangstellenden. Nu de Pilot is afgerond zal dit netwerk verder gaan als een 3D Special Interest Group (3D SIG).

3D Pilot

De 3D Pilot viel uiteen in twee fasen. De eerste fase liep van maart 2010 tot juni 2011 en de tweede fase van juni 2011 tot december 2012. De eerste fase van de Pilot was belangrijk voor het vaststellen van een nationale 3D standaard voor topografische informatie, dat in het Informatie Model Grootschalige Geografie (IMGeo) is vastgelegd. Maar met het vaststellen van deze standaard waren we er nog niet. Want hoe kan een gemeente data inwinnen volgens deze standaard? Hoe zien 3D-data er uit? En welke eisen moet je stellen als je het opbouwen van 3D IMGeo-data uitbesteedt?

Zelf aan de slag

Om deze vragen te beantwoorden, hebben in de tweede fase van de pilot tientallen organisaties gewerkt aan een toolkit. Deze toolkit maakt het mogelijk dat een overheidsorganisatie met 3D IMGeo aan de slag kan, zonder eerst uitgebreid te hoeven investeren in kennis en technologie. Uiteindelijk zagen zo’n 200 mensen tijdens de 3D slotdag hoe deze instrumenten en documenten gebruikt kunnen worden. Iedereen kan de tools en bevindingen van de 3D Pilot gebruiken om aan de slag te gaan met de derde dimensie van de BGT. De 3D Pilot resultaten, inclusief de “Toolkit voor 3D IMGeo”, zijn te vinden op www.geonovum.nl/3D.

3D: luxe of noodzaak?

Als het om 3D-informatie en overheid gaat, is een veelgehoorde vraag: is 3D luxe of noodzaak? Friso Penninga van de Gemeente Den Haag gaf in zijn presentatie aan dat het voor zijn gemeente geen luxe is. Weliswaar vraagt niemand Friso om een 3D-model, maar er is wel vraag naar goot -en nokhoogten voor bestemmingsplannen, bezonningsstudies, geschikte daken voor zonnepanelen en gevelhoogten voor EU-geluidsmodellering. Ook andere presentaties tijdens de slotdag lieten de meerwaarde van 3D zien. Zoals de impactanalyse bij het plaatsen van (zeer grote) windmolens en hydrologische modellering in stedelijk gebied, waarbij het hoogteverloop van verharding relevant is. Alle presentaties van de 3D slotdag kunt u hier inzien.

3D SIG

Het 3D Pilot netwerk zal nu gecontinueerd worden als een 3D Special Interest Group (3D SIG). Binnen deze 3D SIG willen we, samen met het werkveld, zoeken naar oplossingen voor nog openstaande 3D-issues. Denk hierbij aan de verdere afstemming tussen BIM en GIS, afstemming tussen boven- en ondergrondse informatie en 3D-extensies binnen specifieke domeinen zoals ruimtelijke ordening. Ook zal de implementatie van 3D IMGeo via de 3D SIG verder ondersteund worden, mede in overleg met OGC. ER wordt gewerkt aan een intentieverklaring voor nauwere samenwerking met de internationale 3D SIG. De kick-off bijeenkomst van de Nederlandse 3D SIG vindt in het eerste kwartaal van 2013 plaats. Hopelijk kunnen we dan ook rapporteren over de eerste ervaringen met 3D IMGeo.

Meedoen?

Wilt u betrokken blijven bij de 3D SIG, als toehoorder of als bijdrager, meld u dan aan bij de 3D Pilot NL LinkedIn groep (per 1 januari 2013 heet deze “3D SIG NL”) of bij de 3D SIG-leider Jantien Stoter.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.