Op de beurs Overheid360 was Geonovum aanwezig met het café Kracht van de Kaart en het stadsplein Nieuw-Durperdam. In Nieuw-Durperdam stonden ontwikkelingen in het fysieke domein centraal. Hier was onder meer aandacht voor 3D-visualisaties van de omgeving, toepassen van linked data en het gebruik van sensordata in smart city toepassingen. Café Kracht van de Kaart stond geheel in het teken van uitdagingen in het sociale domein. In het sfeervolle café werden gedurende de twee beursdagen zes goed bezochte workshops gehouden. Aan het programma werkten mee: de gemeenten Almere, Borger-Odoorn, Dordrecht, Eijsden-Margraten en Goirle, de bedrijven Esri, Geon, Object Vision en PC Kwadraat, en KING en Geonovum.
Kracht van de Kaart
Als gevolg van de decentralisaties bij jeugd, zorg en sociale zekerheid hebben gemeenten er sinds begin 2015 veel nieuwe taken bij gekregen. De kracht van de kaart brengt inzichten letterlijk in beeld. Een korte terugblik op de cafésessies.
De workshops
De workshop ‘Langer zelfstandig wonen: een nieuwe aanpak’ (Hein Luth – Eijsden-Margraten, Jean-Pierre Tulleneers – PC Kwadraat en Martin van der Beek – Object Vision) ging in op vragen als: ‘Heeft uw gemeente te maken met vergrijzing, en wellicht met krimp of ontgroening? Is de woningvoorraad toekomstbestendig, ook gezien de eisen aan huisvesting bij langer zelfstandig wonen?’ Met de Map Gallery zijn onder andere in een aantal Limburgse gemeenten ervaringen opgedaan hoe deze uitdagingen gebiedsgericht kunnen worden opgepakt.
De workshop ‘Slimmer voorzieningen distribueren’ (Bert Vermeij – Esri) richtte zich op voorzieningen van gemeenten, zoals stadhuis, bibliotheken, speelvoorzieningen, zwembaden, wijkcentra... In tijden van financiële krapte staan gemeenten voor de opgave voorzieningen nog efficiënter te beheren. Soms lukt dat alleen door sluiting. Maar welke voorziening sluit je dan? Of, omgekeerd, als de gemeente een voorziening wil verplaatsen of uitbreiden, waar kan deze het beste worden gesitueerd? In deze workshop is ingegaan op een aantal voorbeelden uit de gemeentelijke praktijk.
In de workshop ‘Early warning helpt erger voorkomen’ (Jacqueline Gommans – Dordrecht) is stilgestaan bij het vroegtijdig signaleren van problemen met betrekking tot de leefbaarheid in een wijk. Met de StraatKubus, een hulpmiddel dat informatie aanbiedt op straatniveau, kan informatie over onder andere schuldhulpverlening, huurachterstanden en meldingen over overlast in de openbare ruimte worden geraadpleegd. Statistische gegevens kunnen worden gecombineerd met waarnemingen van mensen die werken in de wijk. De gemeente Dordrecht behaalde verrassende resultaten in de wijk Sterrenburg.
Ook op 23 april stonden drie workshops op het programma. De workshop ‘De informatie komt naar u toe!’ (Chris Vast – KING) ging in op een initiatief van KING, CBS, Geonovum, Almere en Dordrecht rond de gemeentelijke informatievoorziening in het sociaal domein. Dit jaar gaat een pilot van start met enkele gemeenten om gedetailleerde gegevens (6 ppc) over huishoudens, woningen, demografie en inkomen te distribueren via een eenvoudig instrument, de StraatKubus. Met behulp van de methodiek van de pilotstarter van KING werden vragen besproken over de inrichting van het initiatief.
In de workshop ‘Besparen op doelgroepenvervoer’ (Heleen Schut en Anja de Vries – Borger Odoorn) werd de boeiende casus van Borger Odoorn belicht. Er is daar onderzoek gedaan naar het doelgroepenvervoer in de gemeente en regio. Door de decentralisaties is de gemeente er verantwoordelijkheid voor, inclusief een forse korting op het vervoersbudget. Er ligt dus een opgave die vraagt om tijdig anticiperen, creativiteit en ‘anders kijken’. De gemeente Borger-Odoorn in Zuid-Oost Drenthe laat zien dat het kan.
Een onderwerp dat veel belangstelling trok werd belicht in de workshop ‘Privacy…en wat er wel kan!’ (Marc de Vries – Geonovum en Thijs van der Steeg – Almere). Locatie-informatie wil stromen en juist in het gebruik zit de waarde. Maar privacybescherming is gericht op het minder uitbundig delen van persoonsgegevens, waaronder locatie-informatie die te relateren is aan personen. Deze spanning manifesteert zich dan ook in de praktijk van bedrijven en overheden en dat leidt tot onzekerheden, kunstgrepen en suboptimale benutting van het potentieel. In de interactieve sessie werd aan de hand van praktijkvoorbeelden gediscussieerd over wat kan en wat niet meer kan.