Op donderdag 2 april werd bij Waternet in Amsterdam een drukbezochte bijeenkomst gehouden van het Platform Linked Data Nederland. Bijdragen waren er onder meer van Anders Östman (Lantmäteriet/Novogit AB, Zweden), Linda van den Brink (Geonovum), Wouter Beek (VU Amsterdam), Matthijs Punter (TNO) en Bart van Leeuwen (Brandweer Amsterdam – Amstelland). Een korte terugblik op een aantal presentaties.
Gebruik linked (geo-)data in Zweden
Onder de titel ‘Business Motivation for Linked Geodata’ bracht Anders Östman de situatie in Zweden in beeld waar het gaat om overheid en linked (geo-)data. De keus voor linked data zou er uiteindelijk toe moeten leiden dat aan burgers en bedrijven in Zweden betere diensten en services wordt geboden. Ondanks dat streven wordt linked geodata bij Zweedse overheidsorganisaties tot nu toe maar mondjesmaat toegepast, zo maakte Östman duidelijk. “Er is weinig druk om het ook echt te gebruiken. Er zijn wel instructies, maar niet afdwingend”, aldus de Zweed. Dat het Nordische land, als het gaat om open geodata, tot voor kort niet echt voorop liep, blijkt ook uit de Global Open Data Index 2014. Op die lijst is Zweden terug te vinden op plaats 61 (van de 97), vergelijkbaar met landen als België en Bulgarije. Nederland behoort wel tot de voorlopers.
Östman ging ook kort in op kritische succesfactoren met betrekking tot linked geodata. “Zo is het van belang dat er afstemming is met bestaande businessplannen. Ook moeten tools voor gebruikers en gegevensaanbieders gemakkelijk te gebruiken zijn en moeten beperkingen wat betreft data (privacy, nationale veiligheid) worden gerespecteerd.”
Meerwaarde van linked data voor de BGT
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Linda van den Brink van Geonovum in de afgelopen maanden uitgezocht of linked data een goede manier is om de verschillende basisregistraties aan elkaar te knopen. Aanleiding daartoe was het gegeven dat koppelingen tussen die basisregistraties vaak moeilijk werken. In haar onderzoek liep Van den Brink tegen aan aantal problemen aan. Zo zijn de basisregistraties open data, maar in de praktijk blijkt het nog niet altijd makkelijk om aan die data te komen. Ook het genereren van links, bijvoorbeeld tussen het Handelsregister (NHR) en BAG, en het converteren van data naar linked data was nog een flinke uitdaging, zo schetste Van den Brink.
Aan de hand van een demo, waarin een klein deel van de Leidse binnenstad centraal stond, werd getoond wat de meerwaarde van linked data voor de BGT en andere basisregistraties is. Dat leidde ertoe dat een van de aanwezigen direct flinke mogelijkheden zag met betrekking tot klantcontactcentra. “Als de mensen in die centra beschikken over een koppeling van gegevens, zou dat veel tijd kunnen schelen en bovendien zou dat de klantvriendelijkheid enorm kunnen bevorderen.”
LOD Laundromat zorgt voor ‘schone’ linked (open) data
Hoe ben je er zeker van dat er sprake is van ‘schone’ linked (open) data? Dat kan door gebruik te maken van de LOD Laundromat, een ‘wasmachine’ die ervoor zorgt dat alle ongewilde ‘vlekjes’ worden verwijderd. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam werd de LOD Laundromat gedemonstreerd door Wouter Beek van de VU.
Echt moeilijk is het allemaal niet, zo schetste Beek de werking van de ‘wasmachine’:
- Ga naar de LOD Laundry Basket;
- Voeg data toe (uit de Dropbox);
- Wacht 15 tot 60 minuten;
- Deel het resultaat met de rest van de wereld.
Dat de LOD Laundromat voorziet in een behoefte, blijkt onder meer uit het aantal triples dat tot nu toe is toegevoegd: ruim 37 miljard (en counting!)
‘Trendbreuk nodig om logistiek probleem op te lossen’
Vanuit TNO verzorgde Matthijs Punter een presentatie over ICT/linked data en logistiek. TNO kijkt met name welke vernieuwende ICT-concepten de logistiek sector vooruit kunnen helpen. In dat kader wordt bijvoorbeeld gekeken naar en gewerkt aan het iCargo-project, een groot Europees onderzoeksprogramma waarbij transportbedrijven, verladers, ICT-bedrijven en onderzoeksinstellingen betrokken zijn.
Punter sneed in zijn bijdrage onder meer de uitdagingen aan waar de logistiekwereld vandaag de dag mee te maken heeft. Een van die uitdagingen is de hoeveelheid goederen die wereldwijd vervoerd wordt en nog steeds spectaculair toeneemt. Nederland vormt daarop geen uitzondering. Dat leidt tot steeds meer knoop- en knelpunten. Volgens Punter is dan ook een trendbreuk nodig, eentje die vergelijkbaar is met destijds de invoering van de containers.
De gedachte achter deze nieuwe trendbreuk (“physical internet”) is te bekijken wat er gebeurt als goederen over het logistieke netwerk kunnen bewegen op eenzelfde manier als dat over het internet gaat. “Dan zouden we niet alleen moeten kijken naar een hele andere manieren van organiseren van logistiek, maar ook naar een geheel andere manier van informatiehuishouding. Linked data kan daar een belangrijke rol in spelen.”
Punter haalde aan dat de eerste ervaringen in de logistiekwereld met linked data positief zijn, maar dat het geheel nog redelijk in de kinderschoenen staat. Om die reden gaat de voorkeur vooralsnog uit naar een hybride model, waarbij linked data wordt gebruikt in combinatie met bestaande berichtuitwisselingen.
Rol linked data bij bestrijden en voorkomen van brand
Afsluitende presentatie tijdens de bijeenkomst op 2 april werd gegeven door Bart van Leeuwen, die namens de Brandweer Amsterdam-Amstelland een overzicht gaf van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot linked (open) data. Hij maakte onder meer duidelijk welke rol linked data kan hebben bij het bestrijden en voorkomen van brand en bij de voorlichting richting burgers.
“Als brandweer bestrijden we niet alleen branden”, aldus Van Leeuwen, “maar sinds een tijdje doen we ook aan onderzoek. Als er bij particulieren brand is geweest dan wordt er onderzoek gedaan naar twee dingen: wat was de oorzaak van de brand en in hoeverre hebben de voorschriften die wij bijvoorbeeld hebben gemaakt op het gebied van veiligheid, geholpen bij het voorkomen van die brand?” We hebben geconstateerd dat veel branden worden veroorzaakt door menselijke fouten. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de Brandweer Amsterdam-Amstelland bij mensen langs is geweest om hen te wijzen op de gevaren van brand en hoe dat te voorkomen. “Het ‘nadeel’ daarvan is dat de mensen die ons binnenlaten het over het algemeen wel goed voor elkaar hebben.”
Van Leeuwen maakte verder duidelijk dat er momenteel een proef loopt binnen de brandweer, waarbij burgers (onder meer via Twitter) real time zoveel mogelijk worden geïnformeerd over incidenten en brandveiligheid. In verband met de privacy wordt daarbij overigens niet alle data beschikbaar gesteld.
Verwacht wordt dat op termijn ook betere toegang tot data, het toevoegen van handelingsperspectief (“Wat moet je doen als….?”) en (landelijke) toegang tot een gegevenswoordenboek (Firebrary) zijn gerealiseerd, zo gaf Van Leeuwen aan.
Meer linked data
> op 22 en 23 april op Overheid 360
> het volgende symposium over linked data op 29 september bij Beeld en Geluid in Hilversum. Zie onderwerp Linked Data