In de tweede week van maart vond in Barcelona de bijeenkomst van de Technical Committee van Open Geospatial Consortium (OGC) plaats. Het OGC is de organisatie die internationale, technische standaarden voor geo-informatie ontwikkelt en beheert. Vanuit Geonovum namen Linda van den Brink, Marcel Reuvers, Paul Janssen en Frank Terpstra deel aan de bijeenkomst.
Tijdens de vierdaagse bijeenkomst in de Spaanse stad werd ingezoomd op een groot aantal geo-onderwerpen. Zo werd, onder leiding van Linda van den Brink, door de GeoSemanticsgroep gekeken naar de ontwikkelingen op het snijvlak van semantic web en geo-informatie en de mogelijke behoefte aan standaarden op dat gebied. In Barcelona werd ook de eerste face-to-face bijeenkomst gehouden van de nieuwe werkgroep die door de OGC en W3C (World Wide Web Consortium) is geïnitieerd: the Spatial data on the web werkgroep. Dat het gezamenlijk optreden van OGC en W3C, die voor de eerste keer op dit niveau concreet samenwerken, kennelijk voorziet in een behoefte, bleek uit de grote belangstelling voor de sessie. Nederland is in de werkgroep vertegenwoordigd door Frans Knibbe, Bart van Leeuwen en Linda van den Brink.
In Barcelona vond ook een ad hoc bijeenkomst plaats over de mogelijke oprichting van een werkgroep om harmonisatie tussen OGC-standaarden onderling en andere standaarden (zoals die van OASIS of W3C) te coördineren. Het voorstel werd gedaan om een aparte groep op te zetten die zich onder meer moet bezighouden met beleid, maar ook met vragen hoe om te gaan met standaarden waar je geen directe invloed op hebt. Een van de belangrijkste discussiepunten was verder de openheid van de groep: hoe betrek je gebruikers die geen OGC-lid zijn, maar wel belangrijke input kunnen hebben?
Met de blik op de Europese Unie gericht presenteerde Bart de Lathouwer (OGC) wat er vandaag de dag gebeurt met betrekking tot interoperabiliteitsprogramma’s, zoals projecten en plugFests. Interessant was ook de uitvraag van de Europese Commissie die OGC voor het eerst heeft doorgezet naar haar leden. Het betreft het aanwijzen van geo-standaarden voor Smart Cities. Zeker voor Nederland een interessante uitvraag omdat hiermee een raamwerk van geo-standaarden wordt neergezet.
Een uitgebreide terugblik op de vierdaagse OGC-bijeenkomst in Barcelona, onder meer over sensoren, CityGML 3.0, GML corrigendum, InfraGML, Security, Big Data Analytics en GeoAPI, kunt u hier downloaden