Slimme verwerking sensor data nodig voor de smart city

19 januari 2015

Komende jaren voorziet Geonovum toenemende behoefte aan het verwerken van locatiegegevens afkomstig van sensoren in de stad. In een living lab werkt zij nu aan het toegankelijk maken van deze sensor gegevens voor smart city toepassingen.

“In veel smart city toepassingen speelt locatie een wezenlijke rol”, vertelt Michel Grothe van Geonovum. “Uit een eerste inventarisatie blijkt dat ruim 90% van de toepassingen op de één of andere manier gebruik maakt van locatiegegevens. Tegelijkertijd valt op dat veel van die toepassingen op dit moment beperkt bruikbaar zijn. Ze werken bijvoorbeeld maar in een paar steden, in plaats van in heel Nederland. Dit komt doordat niet van alle locaties de benodigde informatie beschikbaar is. Maar ook omdat de ervaring met het verwerken van bepaalde gegevens beperkt is. Dat geldt met name voor het verwerken van gegevens van sensoren.”

Living lab

Ontwikkelingen in sensing-technologie, big data en ‘the internet of things’ maken het mogelijk om meer te meten en delen dan ooit tevoren. “Het zijn met name die realtime datastromen die veel potentie hebben in smart city toepassingen”, vertelt Grothe. “In een living lab doen wij ervaring op met het slim en verantwoord werken met deze dynamische gegevens. Wij kijken in het lab onder meer naar standaardisatie, maar er werkt ook een groep aan privacy en ethische aspecten.”

Toepassing op hoger plan krijgen

Het living lab is een open platform waarin overheidsorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken om toepassing van sensoren op een hoger plan te krijgen. Er zijn uiteenlopende cases zoals het werken met low cost sensoren voor geluid en luchtkwaliteit, het gebruik van ‘wearables’ voor ouderenparticipatie en monitoring van sfeer in de leefomgeving. Op 4 februari is de eerstvolgende bijeenkomst van het platform in Den Haag.”

Meer informatie: www.geonovum.nl/livinglab

Het living lab is geïnitieerd door Geonovum en wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Den Haag, Eindhoven, Nijmegen en Zwolle, het  Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Economische Zaken, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Rijkswaterstaat, Open Geospatial Consortium, TNO, Geodan, CGI, Vrije Universiteit Amsterdam.

Afbeelding verwijderd.

Dit artikel is in december verschenen in de Smart City bijlage bij het Financieel Dagblad.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.