Stadsbestuurders en stedelijke professionals lijken de Smart City steeds meer te omarmen. Smart Cities gaan slim om met data en ICT en kunnen daardoor efficiënter, duurzamer, beter bereikbaar, veiliger, prettiger en economisch concurrerender worden. Maar hoe eenvoudig is het om er echt mee aan de slag te gaan?
Koplopers moeten elkaar bij het implementeren van de Smart City weten te vinden. Bij de voorbereidingen op de Innovatie-estafette 2013 bleek dat er in Nederland behoefte is aan een concrete plek voor nieuwe kennis en ervaring rondom Smart Cities. Op de Innovatie-estafette werd Smart Cities NL 2.0 gelanceerd: een netwerk voor ondernemers, overheid en kennisorganisaties. Deelnemende partijen zijn onder meer de Amsterdam Economic Board, Buck Consultants International, TNO, IBM/Smarter Cities Business Development, Tygron, het ministerie van Infrastructuur en Milieu (DG Ruimte en Water) en Platform31. Ook Geonovum maakt deel uit van dit netwerk.
Het netwerk is een effectieve werkvorm om kennis te delen en netwerken te versterken. Daarbij gaat het om het halen én brengen van kennis. Want de implementatie van het Smart City-concept is veelomvattend en complex. Hoe kom je bijvoorbeeld van een kleinschalige pilot naar een grootschalige implementatie? Of hoe koppel je lokale investeringsagenda’s aan Smart City-initiatieven? Geonovum richt zich binnen het netwerk vooral op het uitwisselen van ervaring rond gebruik van locatie-informatie en benutten van de geo-informatie infrastructuur.