Ruim 30 partijen op gebied van riolering en stedelijk water hebben afgesproken om te komen tot onbelemmerde uitwisseling van gegevens. Iedereen gaat digitaal dezelfde begrippen gebruiken, die zijn vastgelegd in het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water. De partijen hebben een convenant gesloten om het woordenboek te gebruiken. Het convenant is ook om te voorkomen dat partijen op elkaar gaan wachten bij de invoering.
Overheden en bedrijfsleven gaan samen voor beter gegevensbeheer
Op de gegevensbeheerbijeenkomst van Stichting RIONED ondertekenden 35 organisaties, waaronder Geonovum, het Convenant open standaarden voor gegevensbeheer stedelijk water. Zowel overheden als bedrijven zien de voordelen van standaardisatie en geven hiermee expliciet aan dat zij zich committeren aan de invoering van open standaarden in het gegevensbeheer. Voordelen van onbelemmerde gegevensuitwisseling zijn betere samenwerking, toename van kwaliteit van beslissingen, betere overdracht van kennis en kostenbesparingen. Vanuit deze gedeelde visie is afgesproken dat alle partijen hun software en procedures aanpassen aan het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water. Vanaf 1 januari 2015 moet de uitwisseling van gegevens daadwerkelijk verlopen conform het GWSW.
Opbouw Gegevenswoordenboek Stedelijk Water
Het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) is meer dan een woordenboek met definities van objecten en bevat onder meer ook kenmerken van objecten en de onderlinge relaties. Een rioolput is een voorbeeld van een object en heeft kenmerken als ligging, afmetingen, materiaal en conditie. Een rioolput is verbonden met een rioolbuis. Ook is het Informatiemodel Stedelijk Water gepubliceerd. Dit IMSW is een uitsnede uit het GWSW speciaal voor de geometrie, zodat de uitwisseling binnen geometrische informatiesystemen worden bevorderd. IMSW behoort tot dezelfde familie van informatiemodellen als IM-Geo, IMKL en IMWA. Het GWSW wordt onderdeel van de Conceptenbibliotheek Nederland voor de grond-, weg- en waterbouw en is afgestemd op de Basisregistratie Grootschalige Topografie en de objectenbibliotheek Aquo van de waterschappen. Het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water en het Informatiemodel Stedelijk Water staan op de website van Stichting RIONED,