‘Mijn grootste angst is dat mij of mijn collega’s iets overkomt tijdens een brand en dat we dat hadden kunnen voorkomen met alle aanwezige informatie binnen onze organisatie’, vertelt Bart van Leeuwen. Als ergens een brand is, dan moeten we binnen vier minuten ter plaatse zijn. We denk op dat moment in “chaos” en rijden met 120 db door de straten. Het klinkt vast niet vreemd als we zeggen dat we ondertussen geen andere apparaten kunnen bedienen. Navigatie werkt voor ons niet (hoor je het al “keer nu om”…), smartphones niet en tablets en boeken met allerhande informatie zijn prima, maar helpen ons op dat moment ook niet verder. Zo hebben we handboeken vol met achtergrondinformatie over bijvoorbeeld complexe panden zoals het Anne Frankhuis. En van parkeergarages weten we vaak wel hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn, maar wat wij willen weten is: hoeveel auto’s zijn er op dat moment in een garage?
Als brandweer hebben we behoefte aan slimme koppelingen van data die ons de juiste inzichten geven, die nodig zijn bij incidenten. Maar er zullen ook altijd “vreemde” incidenten blijven, denk aan de brand bij Chemie-Pack. Het grote punt daar was dat er een grote ton met aceton stond die daar nooit had mogen staan. En wij wisten daar niets van. Dus wat zijn we gaan doen? Die brand is volledig uit de hand gelopen. Werkelijk alle plannen en alle informatie die er op dat moment waren, konden zo de prullenbak in. Dat zijn momenten waarop je gewoon moet durven gaan en vreemde situaties moet durven tackelen. Dan moet je werken binnen de werkelijkheid.
Op een gegeven moment zijn we zelf met RDF aan de slag gegaan en het resultaat daarvan is dat er nu in de kazerne een scherm hangt waarop iedereen meteen kan zien waar een incident in de stad zich voordoet.
En wat wij nu gebruiken aan linked data? Met de Kamer van Koophandel zijn we aan het kijken welke data, die we hebben, we open kunnen maken. Verder halen we gegevens uit de BAG viewer en informatie over wet- en regelgeving halen we van overheid.nl. We werken nu aan een firebrary, om alle complexe terminologie die bij de brandweer gebruikt wordt, goed in op te slaan. Daarmee zijn we nog niet op het punt waar we willen zijn. Brandweermannen moeten allereerst nog veel beter geïnformeerd worden. Om een voorbeeld te noemen: er rijdt iemand met een brandende auto in een hele oude parkeergarage, waar weinig informatie over bekend was. Wat doe je dan? De brandweer is uiteindelijk die garage in gegaan, waarbij ze enorm belemmerd werden door de rookontwikkeling. Na onderzoek bleek dat die parkeergarage al na 15 minuten brand niet meer veilig was. Dan vraag je je wel af: hoe hadden we kunnen voorkomen dat onze mannen toch naar binnen gingen?
In de toekomst willen we ook zelf linked data maken, ook samen met commerciële partijen. Hoe mooi zou het zijn als alle hotels in Amsterdam steeds realtime de bezettingsgraad van hun hotelkamers doorgeven?’
Meer informatie via:
Brandweer Amsterdam-Amstelland
twitter: @semanticfire