In een fabriek breekt brand uit. De fabriek heeft gevaarlijke stoffen in de opslag. Dan is het handig om met één druk op de knop alle gegevens te kunnen inzien: de erfgrenzen van het pand, de naam en het adres van de eigenaar van de fabriek en de adressen en telefoonnummers van omwonenden. Door een goede samenwerking van geo-informatie en administratieve gegevens, kunnen gemeenten hun administratie letterlijk op de kaart zetten.
Gemeentelijke basisgegevens letterlijk op de kaart
Om standaarden op het gebied van administratie en geo-informatie beter met elkaar te laten samenwerken, tekenden Tof Thissen, directeur KING en Rob van de Velde, directeur Geonovum, op maandag 15 februari 2010 een overeenkomst. De overeenkomst bevat afspraken over structurele harmonisatie, versiebeheer, kennisuitwisseling en communicatie van de administratieve (StUF) en geografische (NEN 3610) uitwisselingsstandaarden.
Op de kaart
De toepassing van geo-informatie heeft een grote vlucht genomen binnen gemeenten. De invoering van basisregistraties en geintegreerde dienstverlening, zoals de omgevingsvergunning, vragen om harmonisatie van administratieve (StUF) en geografische (NEN 3610) uitwisselingsstandaarden. De eerste stap op weg naar harmonisatie is gezet in 2009. Met de samenwerkingsovereenkomst zorgen beheerorganisaties KING en Geonovum er nu voor dat beide standaarden structureel op elkaar afgestemd blijven.
Over KING
KING - het kwaliteitsinstituut van, voor en door gemeenten - ondersteunt bestuurders en ambtenaren in hun ambitie de meest nabije overheid te zijn, door duurzame kwaliteitsverbetering van het lokale bestuur en gemeentelijke dienstverlening te bevorderen. KING beheert daarnaast standaarden op het gebied van ICT, zoals StUF.