Voor de meeste bronhouders is de BGT plat. Maar de wereld om ons heen is driedimensionaal, en de vraag naar 3D-toepassingen neemt toe. Hoe lastig is het eigenlijk om de overstap naar 3D te maken? Het afgelopen jaar hebben tientallen organisaties samengewerkt binnen fase 2 van de 3D Pilot, om deze vraag te beantwoorden. Op de slotdag van de 3D Pilot op 20 november, van 9:30 tot 17:00 uur in het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch, kunt u zelf aan de slag gaan met 3D.
Het Informatie Model Grootschalige Geografie (IMGeo) dat de inhoud van de BGT voorschrijft, is voorbereid op 3D (zie ook GeoInfo 2012-6). Hierdoor kan BGT-data worden uitgebreid in de derde dimensie om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar 3D-toepassingen. Met de integratie van 2D en 3D binnen één informatiemodel bouwt 3D voort op informatie en inspanningen binnen het 2D-domein waardoor er voor 3D niet een ander werk-, informatie- of updateproces hoeft te worden ingericht.
Maar hoe kan 3D IMGeo-data gegenereerd worden uit 2D BGT-data? Hoe kan gevalideerd worden of 3D-data correct is? Hoe kan een 3D-model beheerd en up-to-date gehouden worden, synchroon met andere informatieprocessen? Wat is de meerwaarde van 3D BGT-data? En hoe werkt de aansluiting tussen 3D geo-informatie en 3D-ontwerpinformatie zoals gegenereerd in Building Information Models?
Met deze vragen hebben tientallen organisaties zich afgelopen jaar beziggehouden in fase 2 van de 3D Pilot, een initiatief van Geonovum, Kadaster, NCG en het Ministerie van IenM. Binnen zes activiteiten is gewerkt aan een reeks tools en praktische “best practice” documenten. Met dit materiaal kan een gemiddelde bronhouder aan de slag, zonder eerst uitgebreid te hoeven investeren in kennis en technologie.
Tijdens de 3D Pilot slotdag zullen de tools en documenten worden toegelicht en gedemonstreerd en beschikbaar worden gesteld aan iedereen die er, experimenteel of formeel, mee aan de slag wil.