Per 1 januari 2025 wijzigt het Besluit elektronische publicaties, waardoor het overgangsrecht voor TAM expliciet is vastgelegd en beperkt wordt ten opzichte van 2024. Deze wijziging is ook doorgevoerd in de validator van Ruimtelijkeplannen.nl.
Gemeenten kunnen gebruik blijven maken van de TAM-omgevingsplan en TAM-voorbereidingsbesluit. Provincies kunnen gebruik blijven maken van TAM-omgevingsverordening, TAM-projectbesluit, TAM-reactieve interventie en TAM-instructie. Vanaf 1 januari 2025 maakt het Rijk geen gebruik meer van TAM-IMRO.
Met onderstaand overzicht is voor gemeenten, provincies en het Rijk aangegeven voor welke omgevingsdocumenten zij TAM-IMRO kunnen gebruik maken.
Met de wijziging van het Besluit elektronische publicaties geldt dat de procedures van deze zes omgevingsdocumenten waarvan het ontwerp uiterlijk 31 december 2025 met TAM ter inzage is gelegd, na 1 januari 2026 afgemaakt kunnen worden met de betreffende TAM. Voor projectbesluit is dat zowel voor de IMRO- als DROP-variant.
Naast het uitfaseren van deze zes TAM, moet een aantal TAM-IMRO planvormen uiterlijk 31 december 2031 zijn omgezet naar STOP/TPOD. Dit vloeit voort uit de wetgeving ten aanzien van de overgangstermijnen. Het uiteindelijk omzetten is noodzakelijk om tot één digitale geconsolideerde regeling te komen. Dit omzetten is enkel relevant voor de TAM-omgevingsplan en TAM-omgevingsverordening.
Geonovum beheert de tijdelijke alternatieve maatregelen die worden aangeduid met TAM-IMRO voor zes type omgevingsdocumenten. Deze TAM's bieden overheden die dit nog niet kunnen doen met behulp van STOP/ TPOD de mogelijkheid om met TAM de omgevingsdocumenten alsnog te kunnen ontsluiten in het DSO. Deze TAM’s zijn voor het opstellen van omgevingsdocumenten op basis van de RO Standaarden 2012 (waar IMRO onder valt).
Voor meer informatie zie de website Aan de slag met de Omgevingswet. Heeft u vragen? Stel ze aan de helpdesk RO Standaarden en TAM.
Gerelateerde standaarden