Een goed begin is het halve werk
Stel: je wilt als organisatie graag een stap zetten naar databedreven werken met digitale tweelingen. Wat zijn de randvoorwaarden voor succes? Wie en wat heb je nodig? In hoeverre is jouw organisatie klaar voor de ambities die er liggen? In een intakeproces breng je met hulp van experts van Geonovum in beeld welke stappen er nodig zijn om jouw organisatie startklaar te maken voor succesvolle ontwikkeling en inzet van digitale tweelingen.
Wat houdt een intakeproces in?
Het intakeproces is een 0-meting. Het is bedoeld voor overheidsorganisaties die overwegen om een usecaseproces te starten. In een aantal gesprekken brengen we in beeld wat je wilt bereiken en in hoeverre de randvoorwaarden voor een succesvolle inzet van digitale tweelingen al aanwezig zijn. Vervolgens kijken we op welke onderdelen nog werk te doen is. Dit helpt je om een realistisch doel en tijdpad te stellen voor de realisatie van een digitale tweeling. Een vervolgstap op het intakeproces kan zijn dat een organisatie een partij benadert om het usecaseproces te begeleiden of besluit dit zelf op te pakken. Voor wie het proces zelf wil oppakken, bieden wij binnen DMI de leergang Integraal werken met digitale tweelingen aan. De leergang richt zich op programma- en projectmanagers, verandermanagers en procesbegeleiders en beleids- en informatiespecialisten die willen leren hoe je zelf een usecase proces naar databedreven werken begeleidt.
Wat heb je aan het eind van een intakeproces?
Na het intakeproces heb je een goed beeld van wat er nodig is om succesvol databedreven te kunnen werken met een digitale tweeling. Wij leveren een visueel verslag op waarop je het ontwikkelpad van jouw organisatie in één oogopslag ziet. Dit document kan je vervolgens in jouw eigen organisatie gebruiken. Enerzijds om te bepalen of je daadwerkelijk de stap naar databedreven werken wilt gaan maken. Anderzijds als leidraad voor de stappen die gezet moeten worden op weg naar de realisatie van een digitale tweeling.
Hoe lang duurt een intakeproces?
De duur van een intakeproces varieert. Gemiddeld vraagt het intakeproces drie goede gesprekken van een paar uur. Het intakeproces bestaat voor een groot deel uit klankborden: begrijpen we elkaar goed, snappen we van elkaar waar we het over hebben. Vaak is er dan nog huiswerk te doen. Het gaat dus om meerdere gesprekken met een paar weken ertussen.
Wat wordt er zoal besproken?
In een intakeproces kijken we onder meer naar eerdere ervaringen met databedreven werken. We stellen scherp waar de behoefte voor een digitale tweeling primair uit voortkomt. Staat de opgave centraal, is het een innovatie opgave of komt het voort vanuit een technische wens. Gaat het om een pilot of om een instrument dat duurzaam in de organisatie moet landen. Staat de organisatie achter het initiatief of is er nog scepsis? Het resultaat is dat je een goed beeld hebt van wat je wilt bereiken en dat je met de juiste mensen en goede energie het ontwikkeltraject instapt. De analyse die je maakt tijdens het intakeproces, helpt je bovendien om de vaart te kunnen houden in de realisatiefase.
Meer weten?
Neem contact op met het Digital Twin Team bij Geonovum