Op 23 november 2023 heeft het Kennisplatform API’s een Gouden API Award uitgereikt aan de Open Onderwijs-API van de Samenwerkende Universitaire Reken Faciliteiten (SURF). Eervolle vermeldingen gingen naar de EDR-API van het KNMI en de Termennetwerk API van het Netwerk Digitaal Erfgoed. De uitreiking van de Award vond plaats tijdens de IBDS Stelseldag in Amersfoort.
Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) kan je digitale gegevens makkelijker herbruikbaar maken voor programmeurs. Zo wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld Apps en andere programma’s te maken waarin je één of meerdere databronnen hergebruikt.
Negen nominaties
Voor de verkiezing van de Gouden API Award in 2023 waren in totaal negen API’s genomineerd. De jury voor de toekenning van de Gouden API bestond dit jaar uit Cathy Dingemanse, de Productowner van de Haal Centraal API; Johan Groenen, een van de trekkers van Code4NL en Michiel Nijdam, functioneel analist bij Visma Roxit. Uit de negen nominaties riep de jury de Open Onderwijs-API van SURF uit tot winnaar. ‘De SURF Open Onderwijs-API, met zijn voortreffelijke OpenAPI-specificatie, biedt naadloze connectiviteit in het onderwijs. De API is eenvoudig te gebruiken, mede dankzij de voortreffelijke documentatie!’ aldus de jury.
Kennisplatform
De Gouden API Award is een initiatief van het Kennisplatform API’s; onderdeel van programma Data bij de Bron. Bij het opzetten van een API kan je veel keuzes maken. Om de kwaliteit van API’s verder te verhogen werken experts van diverse overheidsorganisaties in het Kennisplatform API’s aan een Nederlandse API Strategie en Design Rules. Met de uitreiking van de Gouden API Award, geven zij credits aan de ontwikkelaars van mooie API’s met maatschappelijke impact.
Eerdere uitreikingen
De vorige Gouden API werd in 2021 uitgereikt aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de Haal Centraal BRP API. De bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP) via een API kreeg hiermee erkenning als innovatief idee. In 2019 ging de Gouden API naar de BAG API van het Kadaster. In haar eerste jaar handelde deze API al meer calls voor uitlevering van de BAG af dan er tot dan toe in totaal voor de BAG waren ontvangen.
Zie ook Kennisplatform API's