Vrijdag 6 oktober was er een bijeenkomst van het Kennisplatform API's in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst zijn onder meer een aantal nieuwe API’s genomineerd voor de Gouden API Award.
Sinds de zomer van 2023 trekt Michael van Dijk, de nieuwe programmamanager, het BZK-programma Data bij de Bron. Michael heeft de deelnemers bijgepraat over de status van het awareness project. Dit moet de bekendheid en support van het concept data bij de bron stimuleren. Ook werd het ACME-protocol toegelicht. Dit protocol automatiseert de uitrol en het beheer van certificaten bij de overheid.
Nieuwe nominaties voor de Gouden API
Spannend was de oproep om API's te nomineren die volgens deelnemers een gouden API verdienen. Dit leidde onder meer tot nominaties voor de API’s van het CBS en de Digitale Delta. Het is nog tot 31 oktober mogelijk om API's te nomineren. In november buigt een jury zich over alle genomineerden om een winnaar te kiezen. De uiteindelijke winnaar ontvangt de Award tijdens de IBDS Stelseldag op 23 november. Aanmelden voor deze dag kan online.
Op zoek naar de do’s en dont’s van orkestratie
Joost Farla introduceerde 6 oktober de nieuwe werkgroep API-Orkestratie. Deze werkgroep gaat kijken welke randvoorwaarden je zou moeten stellen aan bron-API’s om het bevragen van die bron te optimaliseren. Op de Digilab omgeving is een experimenteerruimte ingericht om hiermee aan de slag te gaan. Deze werkgroep wil best practices opstellen. Aandachtsgebieden daarbij zijn bijvoorbeeld: Performance - welke interactiepatronen werken goed. Wat zijn de do’s en dont’s van orkestratie, welke workflows werken en zijn deze uitwisselbaar tussen verschillende organisaties. Provenance – hoe kan je het gevolgde pad van gegevens tot aan de bron herleiden.
Onlosmakelijkheid tussen developer.overheid.nl, data.overheid.nl en DCAT
De product owner van developer.overheid.nl, Bart de Lathouwer, deelde de nieuwste ontwikkelingen van het portaal. Een van de highlights is de extra ruleset op basis waarvan API’s getest worden: deze ruleset controleert of de belangrijkste metagegevens zijn ingevuld in het API-definitiebestand. Ook gaf Bart inzicht in de relatie tussen developer.overheid.nl en data.overheid.nl. In de toekomst willen deze partijen nauwer samenwerken zodat organisaties niet op twee plekken hun API’s hoeven te registreren. Een DCAT-interface kan hierbij helpen.
De reis van techniek- naar klant-gedreven KvK-producten
De KvK heeft ons meegenomen in hun groei van een techniek-gedreven platform naar een klant-gedreven platform. Met behulp van design thinking zijn best practices opgehaald van bestaande developer portals en interviews gehouden met bestaande klanten. Op basis van deze resultaten is de support verbetert, waarbij o.a. de documentatie live is gezet in een nieuwe vorm. Ook is er een FAQ ontwikkelt in samenwerking met support aan de hand van de meest gestelde vragen. Deze verbeteringen resulteren in 20% meer gebruikers en een 22% afname van supportcalls.
Klant centraal bij API ontwerp
Cathy Dingemanse, de product owner van de Haal Centraal API, organiseerde de eerste sessie van de Werkgroep Design Visie. Momenteel is het ontwerp van een API vaak gericht op het aanbod en de registratie waaraan de API is gekoppeld. Dit leidt vaak tot interpretatiefouten: de gebruiker van de API heeft niet dezelfde kennis als de bouwer van de API. Cathy moedigt daarom het centraal stellen van de klantvraag in het ontwerp van API’s aan. Aanmelden voor deze werkgroep kan via deze link [https://www.formdesk.com/geonovum/KennisplatformAPI].
Dataplatform Amsterdam
In deze sessie gaf Bart van der Burg een kijkje in de architectuur van Dataplatform Amsterdam. Het Dataplatform van Amsterdam is een dienst waarmee organisaties op een makkelijke en veilige manier hun data kunnen opslaan, ontsluiten, beheren en presenteren. Alle data zijn op één plek te vinden en toegankelijk voor gebruikers. In de reference database zitten ongeveer 300 datasets. Voor bevraging van de data worden onder andere API’s, exports, kaarten en geografische zoekopdrachten beschikbaar gesteld. Alle toegang tot de data wordt geautoriseerd en gelogd.
Nieuwe release API Design Rules
Frank Terpstra en Pieter Dijkstra namen het publiek mee in de technische en inhoudelijke wijzigingen van de API Design Rules. De enige echte inhoudelijke wijziging betreft het toevoegen van de pre-release bij het versiebeheer. Een van de technische wijzigingen is de toewijzing van een type (functional/technical) aan de rules. Zo zie je meteen welke rules machine testbaar zijn. Een andere wijziging betreft het toevoegen van een “How to test” beschrijving per rule, met een verwijzing naar het testscript van developer.overheid.nl. Meer weten? Bekijk de publieke consultatie.
Toekomstige CBS-API geeft inzicht in maatschappelijke-statistieken!
Het CBS ontwikkelt momenteel een API die inzicht geeft in de statistieken van de Nederlandse samenleving. Door de nieuwe API worden 5 endpoints vervangen door 1 endpoint. Tijdens het ontwikkelproces zijn de behoeften van vijf persona’s, waaronder onderzoekers, journalisten, politici, specialisten en studenten, centraal gesteld. Hierdoor sluit de API beter aan bij de wensen van de uiteindelijke gebruikers.
Volgende bijeenkomst
Op 27 februari 2024 is er weer een openbare bijeenkomst van het Kennisplatform. Wil je graag een inhoudelijke bijdrage leveren? Meld je dan aan voor een van de werkgroepen.