De ontwikkeling en vernieuwing van geostandaarden vindt zowel op nationaal als internationaal niveau plaats. Internationale geostandaarden worden ontwikkeld bij het Open Geospatial Consortium (OGC). Geonovum is lid van dit consortium. Aan standaarden waarover wij zelf de nodige kennis in huis hebben en die van groot belang zijn voor Nederland, schrijven wij actief mee. Nieuwe standaarden ontwikkel je niet alleen op papier maar moet je ook in de praktijk toetsen. Is zo een standaard van wezenlijk belang voor Nederland, dan kunnen wij het ontwikkelen van implementaties en testen van zo’n standaard sponsoren. In 2017 deden we dat bijvoorbeeld voor het testen van een nieuwe beveiligingsstandaard voor OGC services in ‘Testbed 13’.
Ook in 2018 sponsoren wij de (verdere) ontwikkeling van een aantal internationale standaarden. Voor de in 2017 geteste beveiligingsstandaard sponsoren wij de ontwikkeling van een validator voor Clients (viewers) die de beveiligingsstandaard ondersteunen. Daarnaast sponsoren we een eerste implementatie van de WFS 3.0 standaard. Deze vernieuwing van WFS is gebaseerd op “spatial data on the web best practices” van OGC en W3C, en zorgt ervoor dat WFS straks als een RESTFul API te bevragen is. Het uitwisselen van data via een RESTFul API is gangbaar in de wereld van webdevelopers. Binnen de overheid is deze manier van data uitwisselen in opkomst.
De twee onderwerpen die Geonovum sponsort zitten in het nog veel omvangrijkere OGC testbed 14. Het OGC heeft een Call for Proposal gepubliceerd waarin zij bedrijven en experts uitnodigt om een voorstel in te dienen voor één of meerdere onderwerpen. Je kunt deze call bekijken op de website van OGC. http://www.opengeospatial.org/projects/initiatives/testbed14
Het testbed zal op basis van geaccepteerde voorstellen in het voorjaar van 2018 starten en in december 2018 zijn de resultaten bekend.