Nederlands profiel WMS op ISO 19128 versie 1.1
Meer informatie over Nederlands profiel WMS op ISO 19128 versie 1.1
Via deze pagina kan je het Nederlandse profiel op WMS raadplegen.
In oktober 2024 is er een wijziging doorgevoerd in de Geostandaarden op de Pas toe of Leg Uit Lijst van het Forum Standaardisatie. Op de Pas toe of Leg Uit (PTLU) lijst staan nu de nieuwe generatie standaarden: OGC API Features en OGC API Tiles. De WMS en WFS-profielen zijn verhuisd naar de lijst van aanbevolen standaarden.
Voor wie nu WMS/WFS services aanbiedt, is het advies om geo-informatie datasets de komende paar jaar nog als WMS/WFS aan te blijven bieden náást OGC APIs. Pas als het gebruik van WMS/WFS door afnemers van de service flink geslonken is, kun je die services uitfaseren. Voor de duidelijkheid: we schatten in dat dit zo’n vijf jaar gaat duren. INSPIRE schrijft formeel overigens nog steeds WMS en WFS voor, maar daar is wel de 'good practice' afgesproken dat de OGC API standaarden gebruikt mogen worden.
Landelijke voorzieningen zoals PDOK schakelen gaandeweg ook over op OGC APIs. PDOK zal komende jaren de WMS en WFS voorzieningen nog naast OGC APIs laten bestaan.
Publiceer je zelf geen open (geo)data, ook dan is het goed om rekening te houden met een overgang van WMS/WFS naar OCG API standaarden. Zorg bijvoorbeeld dat de GIS software of -platform, waarmee je binnen de organisatie met geodata werkt, binnen nu en enkele jaren ook OGC API ondersteuning biedt. Dan kun je voor landelijke geodata die je binnenhaalt, gebruik maken van de nieuwe OGC APIs van bijvoorbeeld PDOK en ben je al voorbereid op het toekomstige uitschakelen van WMS/WFS services door data-aanbieders.
Ook als je WMS/WFS uitsluitend gebruikt om eigen geodata beschikbaar te stellen binnen je eigen organisatie, zul je binnen enkele jaren moeten overstappen op OGC APIs. GIS software zal immers na verloop van tijd (5 tot 10 jaar) naar verwachting geen WMS/WFS ondersteuning meer blijven bieden.
NL profiel op WMS
De WMS-standaard definieert de volgende handelingen:
- De GetCapabilities-operatie bevraagt de mogelijkheden van de WMS service. Het antwoord wordt als een XML bericht verstuurd. Dit antwoord bevat bijvoorbeeld het gehanteerde coördinatensysteem en de aanwezige kaartlagen (layers) van de aangeboden WMS.
- Het oproepen van de kaart werkt door een GetMap-actie. Parameters zijn onder andere beeldgrootte, rasterformaat, coördinatensysteem en kaartlagen (layers).
- De optionele GetFeatureInfo zorgt ervoor dat attribuutinformatie van een geo-object (feature) is op te vragen. Hoewel WMS-GetMap een rasterbeeld oplevert, kunnen de individuele eigenschappen van een object in de rasterkaart wel worden opgevraagd.
Het Nederlandse profiel is afgestemd op de eisen in de INSPIRE specificaties voor View Services. Wanneer je het Nederlandse WMS profiel toepast, voldoe je dus ook aan de INSPIRE eisen voor View Services.