Ruud van Rossem van het Ministerie van BZK start een verkenning naar de doorontwikkeling van Basisregistraties in samenhang. Aanleiding is de aanstaande optimalisatieronde van het IMGeo waaronder de standaarden voor de Basisregstratie Grootschalige Topografie (BGT) vallen. Door direct ook te kijken naar ontwikkelingen in onder meer de BAG en WOZ, streeft hij naar een solide ontwikkelkalender van zowel BGT als andere Basisregistraties. In een blog licht hij de plannen nader toe.
"De BGT is sinds oktober vorig jaar landsdekkend beschikbaar en inmiddels loopt de tweede tranche van de transitie. In deze tweede tranche maken we de BGT volledig en actueel, organiseren we de bijhouding en richten we de kwaliteitszorg en het toezicht in. Alle betrokkenen steken hier momenteel veel energie in. Tegelijkertijd denken we na over de verdere ontwikkeling van de BGT. Dit gebeurt op twee plaatsen: in het traject doorontwikkeling IMGeo en in het traject Doorontwikkeling in Samenhang. In dit artikel wil ik jullie graag informeren over de stand van deze trajecten.
Sinds vorig jaar werken we aan een doorontwikkeling van IMGeo (het informatiemodel voor BGT en de plustopografie). In dat kader vindt dit voorjaar een aantal consultaties plaats, waarvan u inmiddels mogelijk al heeft gehoord of waaraan u hebt deelgenomen. Doel is om op relatief korte termijn een aantal verbeteringen aan IMGeo uit te werken. Het gaat hierbij onder andere om het toevoegen van objecttypen waar nu geen plaats voor is en het verduidelijken van de inwinregels waarover nu nog verschillen in interpretatie zijn. Verder kijken we naar de manier waarop de BGT aansluit op aangrenzende registraties.
Vanuit het ministerie van BZK start nu het programma “Doorontwikkeling in Samenhang”. Dit programma is erop gericht om de bestaande basisregistraties en andere centrale geo-informatie-voorzieningen gezamenlijk door te ontwikkelen tot één samenhangende geo-informatie-infrastructuur. In het kader van Doorontwikkeling in Samenhang start dit voorjaar een traject dat specifiek naar de samenhang tussen de verschillende (basis)registraties kijkt. Hierbij gaat het om de vraag of er meer integratie mogelijk is van deze verschillende registraties. Voor de BGT is daarbij vooral de samenhang met BAG (Basisregistratie Gebouwen en Adressen) en WOZ (Basisregistratie Waardering Onroerende Zaken) belangrijk. Deze verkenning gaat de doorontwikkeling van IMGeo beïnvloeden. Op dit moment bekijken wij hoe we de wisselwerking tussen deze verkenning met de reeds lopende doorontwikkeling van IMGeo kunnen vormgeven.
Streven is om voor de zomer de gewenste ontwikkelingen vanuit beide trajecten helder te hebben. Dit wensbeeld presenteren we aan het veld en op basis daarvan houden we een brede internetconsultatie. Op basis van de versie van het wensbeeld die na deze consultatie op tafel ligt, kunnen we in het najaar een impactanalyse uitvoeren om een beeld te krijgen wat er bij de realisatie komt kijken. Hierbij kunnen ook pilots een rol spelen om ervaring op te doen. Op basis van wensbeeld en impactanalyse moet dan het besluit over realisatie worden genomen. Een belangrijk onderdeel van dit besluit is het beschikbaar stellen van financiële middelen om de ICT-productieketen aan te passen en de transitiebegeleiding te organiseren. Op dit moment is er voor de BGT nog geen centraal doorontwikkelbudget beschikbaar. Het is daarom belangrijk dat het voorstel dat ter besluitvorming wordt voorgelegd een duidelijke verbetering inhoudt en breed gedragen is. Ik vraag iedereen daarom actief deel te nemen in de consultatieronde.
Samenvattend ziet het stappenplan er als volgt uit:
- Opstellen wensbeeld voor doorontwikkeling BGT in samenhang met aangrenzende registraties.
- Brede consultatie en eventuele aanpassingen op basis daarvan.
- Impactanalyse, eventueel pilots, kostenraming.
- Voorstel voor realisatie, inclusief rolverdeling en verdeling van realisatiekosten.
- Besluit tot realisatie.
- Transitievoorbereiding: inrichten ICT-keten(s), organiseren transitiebegeleiding.
- Feitelijke transitie.
Het is nu nog niet mogelijk hier een hard tijdpad aan te hangen. Onze inschatting is dat de stappen 1 tot en met 6 heel 2018 en 2019 in beslag zullen nemen en dat stap 7 op zijn vroegst in 2020 in volle breedte kan starten. Zoals elke reis begint met de eerste stap, zetten wij die nu met het opstellen van een integraal wensbeeld. Ik kijk uit naar de consultatie daarvan en de gesprekken die we dan kunnen gaan voeren om tot de realisatie te komen van het in samenhang doorontwikkelen van de Basisregistraties!"