Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks makkelijker is om bijvoorbeeld bouwprojecten te starten. Een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet, die naar verwachting in 2019 in werking treedt, is de digitale ondersteuning ervan. Door onder meer Omgevingsdocumenten digitaal beschikbaar te maken, kunnen burgers en bedrijven met één klik op de kaart relevante informatie krijgen over hun eigen leefomgeving. Hiervoor is een Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in het leven geroepen, waarmee Omgevingsdocumenten volgens bepaalde afspraken (een standaard) worden opgesteld en uitgewisseld. De Rijksoverheid wil deze standaard breder toepasbaar maken, dus ook buiten het domein van de Omgevingswet.
Generieke standaard voor alle overheidspublicaties
Daarom wordt de standaard nu generiek ontwikkeld voor alle officiële overheidspublicaties. Alle Omgevingsdocumenten (Omgevingsplannen, Omgevingsvisies, Omgevingsvergunningen etc.) worden straks volgens die standaard opgesteld, in de vorm van een specifieke toepassing op het generieke model. Projectleider Sandra van Wijngaarden: “Op deze manier kan de inhoud van Omgevingsdocumenten volgens hetzelfde proces bekend worden gemaakt, geconsolideerd en beschikbaar gesteld als andere officiële publicaties. De generieke standaard voor officiële publicaties is toepasbaar op alle wet- en regelgeving, dus ook buiten de Omgevingswet.”
Geonovum ontwikkelt deze generieke standaard “In nauwe samenwerking met KOOP (het kennis- en exploitatiecentrum voor officiële overheidspublicaties) ontwikkelen wij deze standaard. We leveren gefaseerd één generieke standaard op voor officiële overheidspublicaties met een specifieke toepassing voor de verschillende Omgevingsdocumenten.” De standaard bestaat uit drie onderdelen:
- een informatiemodel: afspraken over welke gegevens er in de publicatie moeten staan
- een uitwisselstandaard: afspraken over de manier waarop je die gegevens uitwisselt
- een verbeeldingsstandaard: afspraken over hoe de publicatie eruit moet zien, zowel in kaartbeeld als in tekst
Samenwerking met het hele veld
Alle overheden krijgen straks met de nieuwe standaard te maken. Want alle officiële publicaties die zij uitgeven, moeten voldoen aan de afspraken die in de standaard zijn vastgelegd. Sandra: “Daarom betrekken we gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk, materiedeskundigen, experts en gebruikers nu al bij de ontwikkeling van de standaard. Samen kijken we naar wat er belangrijk en relevant is bij zo’n standaard. Belangrijke onderdelen daarbij zijn een gebruikersgroep, afstemming met softwareleveranciers en adviesbureaus, en een publieke consultatie. Tegelijk zorgen we er op die manier voor, dat de nieuwe standaard een breed draagvlak krijgt.”