Nationaal 3D symposium in het teken van doorpakken

25 november 2016
3D symposium

Op 15 november organiseerden Geonovum (overheid), GeoBusiness (bedrijfsleven) en het NCG (wetenschap) het slotsymposium van Doorbraak 3D. In de middag was de vloer voor AHN over de doorontwikkeling van deze bron van 3D informatie.

Twee jaar geleden spraken meer dan 70 organisaties uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid in een manifest af om 3D ontwikkelingen verder te brengen. Na twee jaar is dit initiatief toe aan een volgende fase. In een symposium blikten we terug op de resultaten van Doorbraak 3D en keken we vooruit naar borging van 3D binnen de overheid.

Doorbraak 3D slotsymposium

In het Doorbraak initiatief is 3D in werkgroepen en thema-sessies over een keur aan onderwerpen verder gebracht: van inwinning en standaarden tot gebruik in toepassingen als water, energie, gaming en stedenbouw. Op het symposium van 15 november, toonden overheden, bedrijven en wetenschap in 20 pitches indrukwekkende ontwikkelingen op het gebied van 3D inwinning, 3D beheer en 3D gebruik. Het merendeel van deze presentaties is online in te zien.

Volgende fase

Afzonderlijke domeinen en overheidsorganisaties ontwikkelingen zich steeds meer richting 3D. Om ervoor te zorgen dat 3D ontwikkelingen de komende jaren convergeren in plaats van divergeren, is een gemeenschappelijk kader nodig. Er is daarom een plan voor vervolgontwikkelingen in een overheidsprogramma 3D. Ruud van Rossem  van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu sloot het ochtendprogramma van het symposium af met een toelichting op deze plannen. Uiteraard krijgt het 3D overheids-bedrijfsleven- en universiteiten netwerk, dat sinds 2010 actief is in Nederland, een belangrijke plek hierin.

AHN symposium

Tijdens het AHN symposium in de middag stond de toekomst van het AHN centraal. Roeland Allewijn van Rijkswaterstaat startte met een overzicht van de ontwikkeling van AHN (van begin tot nu). De waarde van AHN als Open data werd gepresenteerd door Arnold Bregt, Wageningen Universiteit: de baten van AHN als open data overtreffen de kosten voor inwinning, beheer en ontsluiting. Deze baten worden echter gerealiseerd buiten partijen die het AHN financieren. Het plenaire gedeelte werd afgesloten met een uitleg door Erik Nobbe van Het Waterschapshuis over de vernieuwings-opgave waarvoor het AHN staat.

In parallelle sessies konden de aanwezigen vervolgens in detail hun wensen voor de toekomst van hat AHN kenbaar maken (Gemeenten, Leidingbeheerders/Nuts, Terreinbeheerders en overig). Een verslag van deze sessies komt beschikbaar op de AHN website.

 

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.