
Jaarlijks maakt Geonovum een jaarplan voor standaardisatie en innovatie. Hierin staan de activiteiten die wij uitvoeren om de interoperabiliteit binnen onze nationale geodata infrastructuur (NGII) te borgen en welke innovaties wij in dit kader verkennen.
Vanuit het Basisprogramma, beheren wij de standaarden die essentieel zijn voor het functioneren van de geodata infrastructuur. Deze standaarden zijn fundamenteel. Zij vormen het fundament voor de interoperabiliteit van data. Deze standaarden staan op de pas-toe-leg-uit-lijst en de lijst met aanbevolen standaarden van het Forum Standaardisatie.
De basis onder ons standaardisatiewerk is het afstemmen van deze standaarden met zowel internationale als nationale standaardisatie organisaties. Geonovum is lid van de internationale standaardisatie organisaties OGC en W3C en wij nemen actief deel aan verschillende werkgroepen. Geonovum levert de voorzitter van de NEN Normcommissie voor Geo-informatie van waaruit we ook deelnemen in het Europese ISO. Het afstemwerk dat we in al deze organisaties doen, is gericht op het borgen van vindbaarheid, toegankelijkheid, uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid van geodata onderling en met andere databronnen. Bovendien kunnen we er zo voor zorgen dat de standaarden die we in Nederland toepassen, mee blijven bewegen met technologische innovaties en internationale ontwikkelingen.
Focusgebieden 2025
In 2025 besteden we naast bovenstaande bijzondere aandacht aan de volgende onderwerpen:
Transitie naar OGC API standaarden
De OGC API standaarden vervangen op termijn de huidige WMS en WFS standaarden. Om het werkveld tijdig op deze omschakeling voor te bereiden, organiseren we verschillende workshops waarin deelnemers de werking van deze standaarden in de praktijk leren kennen. Tegelijkertijd nemen onze modelleurs zelf actief deel aan codesprints om deze standaarden in internationaal verband verder te ontwikkelen. In samenwerking met het project Digital Twin as a Service ontwikkelt het standaardenteam dit jaar ook een aantal linters voor de nieuwe generatie standaarden. Linters zijn tools voor developers om hen te helpen standaarden correct te implementeren.
Visie op externe ontwikkelingen
In Europa wordt gewerkt aan de realisatie van Dataspaces. De Nederlandse overheid zet in op een Federatief Datastelsel. De geodata infrastructuur heeft met beide ontwikkelingen te maken. Wij schrijven in 2025 een visie op de impact van de Europese en nationale ontwikkelingen vanuit de ambitie om interoperabiliteit te borgen. Zowel nationaal als Europees.
Testbed Sensordata
Sensordata wordt steeds belangrijker in de Nederlandse publieke sector. Smart cities-initiatieven, burgerwetenschapsprojecten en landelijke sensornetwerken voor specifieke taken (bijv. milieumonitoring) zorgen voor een toename van sensordata. In een testbed voor sensordata onderzoeken we hoe standaarden voor sensoren de publieke sector kunnen helpen om hun beschikbare sensordata beter te organiseren en te benutten.
Visie en praktijktest data-uitwisseling met behoud van betekenis
Geonovum ontwikkelt en beheert verschillende standaarden die data vindbaar maken en die de betekenis van gegevens duiden, namelijk; OGC API’s, NL-SBB, MIM, DCAT-AP-NL . In een praktijkproef willen we de onderlinge samenwerking tussen die verschillende standaarden tegen het licht houden en een visie formuleren op het gebruik hiervan.
Verkenningen
En last but not least: wij zien dat cloudnative bezig is aan een opmars. In 2025 bevragen wij het netwerk op hun gebruik van Cloudnative toepassingen en de behoefte aan standaardisatie. Verder schrijven we in 2025 een white paper over hoe om te gaan met 3D in GeoSPARQL.