Best leuk om eens op de stoel van een gedeputeerde te zitten in de Statenzaal van het Provinciehuis van Zuid-Holland. Maar daar ging het natuurlijk niet om op het Geo Gebruikersfestival. Waar het wel om ging waren de vragen die dagvoorzitter Noud Hooyman (ministerie van BZK) in zijn inleiding centraal stelde: Hoe maken wij het gebruik van geo-informatie simpel? En wat kunnen wij voor elkaar doen om het gebruik van geo-informatie te bevorderen? De vragen waren zowel gericht aan de aanbieders van geo-data als aan de eindgebruikers van deze informatie. En tijdens de vele sessies werd op verschillende manieren antwoord gegeven op deze eenvoudige, maar prikkelende vragen.
Gebruik in beeld
Na een warm welkom door Gemma Smid-Marsman van de Provincie Zuid-Holland, liet Noud Hooyman cijfers zien over het PDOK-portaal. ‘Ieder kwartaal 4 miljoen unieke bezoekers.’ ‘4,4 miljard hits tussen 1 januari en 1 oktober 2017.’ De gebruikscijfers van PDOK zijn indrukwekkend. Niet voor niets is PDOK de belichaming van het gebruik van geo-data in Nederland. “Het is goed om dit soort gebruikscijfers af en toe in kaart te brengen”, betoogde Hooyman. “Al is het maar om de resultaten van een flinke, maatschappelijke investering enigszins inzichtelijk te maken.”
Nieuwe uitdagingen
Als PDOK zo succesvol is, en we over een internationaal jaloersmakende infrastructuur voor geo-informatie beschikken, zijn we er dan? Nee, met uitroepteken. Daarover was iedereen het eens. De volgende, grote uitdagingen hebben zich al lang aangediend. De Omgevingswet en het bijbehorende Digitaal Stelsel (DSO), de Basisregistratie Ondergrond, het onderling koppelen van Basisregistraties, 3D… Maar ook, zoals Rob van de Velde (Geonovum) in zijn korte uiteenzetting uitlegde, het vindbaar en geschikt maken van geo-informatie voor internetontwikkelaars. “Op dit moment gaat er veel ontwikkelkracht verloren omdat deze community onze geo-data niet weet te vinden. Laat staan dat ze de data weet te gebruiken.” En wat te doen met gegevens die steeds vaker door burgers worden verzameld? “Door de toenemende beschikbaarheid van sensoren worden we steeds vaker zelf producent van locatiedata. Hoe gaan we om met dit soort data verzameld door burgers, als we merken dat ze bij kunnen dragen aan de oplossing van vraagstukken?”
Scheidswanden
Het samenbrengen van gescheiden werelden dus. Of, zoals Dorine Burmanje (Kadaster) het in haar betoog al had samengevat: “Alles gebeurt wel ergens. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan is het vooral de uitdaging om ervoor te zorgen dat activiteiten en ontwikkelingen samenkomen. Daarom is het mijn droom zo veel mogelijk scheidswanden weg te halen, zodat we elkaar vinden en elkaar nóg beter kunnen maken met alle data, kennis en ervaring die we hebben.”
Na de bovenstaande inleidingen was de rest van de dag gereserveerd om ook in de praktijk te werken aan het weghalen van scheidswanden en het uitwisselen van kennis. Dit gebeurde tijdens een groot aantal parallelsessies die grofweg waren in te delen in sessies vóór gebruikers en sessies dóór gebruikers.
Voor gebruikers…
De sessies voor gebruikers van geo-informatie gingen vooral over processen en ontwikkelingen die het eenvoudiger maken om geo-informatie te gebruiken. Praktische hands-on sessies, waarbij o.a. het gebruik van API’s en het werken met 3D-modellen centraal stond, werden afgewisseld met verhelderende presentaties over bijvoorbeeld de vernieuwde manier van terugmelden op de geo-basisregistraties of het nieuwe PDOK-forum. Ruimte voor kritische reflectie was er volop in de presentatie van Frank Verschoor (adviesbureau the Greenland). Hoewel hij zichzelf graag aanjager voor een open overheid noemt, is het publiceren van open data zonder concrete aanleiding volgens hem de meest nutteloze bezigheid die je maar kunt bedenken. “Eerst onderzoeken wat de maatschappelijke vraag is die je wilt beantwoorden, en dan pas zoeken naar de data waarmee je de vraag kunt beantwoorden.”
En door gebruikers
Het gebruik van geo-data gaat niet vanzelf. En vaak kan het helpen om voorbeelden van anderen te zien. Daarom waren er veel verschillende presentaties waarin de praktische toepassing van geo-informatie aan de orde kwam. Van de ‘nattevoetenkaart’ van de gemeente Zwolle tot het gebruik van BGT-gegevens in het MOOR-beheerpakket voor kabels en leidingen. En van de locatiegebaseerde werkwijze van huizenzoekservice Funda tot de levensgrote, geplastificeerde kaarten waarmee Amsterdamse ambtenaren de wijken intrekken om het gesprek over de openbare ruimte te voeren. Stuk voor stuk waren het voorbeelden waarbij kennis, creativiteit en gebruiksgemak centraal stonden.
Gebruik centraal
Als we het gebruik centraal stellen in al onze activiteiten en ontwikkelingen, wat verandert er dan? Voorafgaand aan het Geo Gebruikersfestival was dit een van de centrale vragen. Of deze vraag afdoende beantwoord is, daarover zullen de meningen verschillen. Duidelijk is wel dat het nadenken over het daadwerkelijke gebruik van geo-data helpt om mensen, informatie en processen bij elkaar te brengen. Dat is op zichzelf alweer een belangrijke stap om het gebruik van geo-informatie te bevorderen en wij hopen dat deze dag daaraan heeft bijgedragen.
De presentaties
Heeft u het Geo Gebruikersfestival gemist? Of wilt u een van de sessies nog eens op uw gemak bekijken? Hieronder hebben wij de presentaties voor u op een rijtje gezet. Wij wensen u veel inspiratie en wij begroeten u graag weer op een van onze volgende bijeenkomsten.
- Welkom door Gemma Smid-Marsman, Provincie Zuid-Holland
- 3D IMGeo Do it yourself, Jantien Stoter, Stelios Vitalis, Ravi Peters, 3D Geoinformatie, TU Delft
- 3D Omgevingswet bij gemeente Rotterdam - Michiel Boelhouwer, gemeente Rotterdam
- Assetmanagement 2020 op basis van linked open data - Hugo Gastkemper, RIONED
- BAG 2.0 - Janette Storm, Kadaster en Martijn Odijk, Ministerie van IenM
- BAG Gebruikersoverleg Janette Storm, Kadaster
- Benutting BGT in proces kabels en leidingen – Martin de Vaal, PSMS
- Bepaling ruimtelijke dichtheden - Johan van der Schuit, PBL
- BGT visualisaties in ontwikkeling - Edward Mac Gillavry, Geonovum
- BRO: De gebruiker centraal, te beginnen bij het ontwerp - Sanne Kempers, Buro Koos en Marcel Reuvers, Geonovum
- De stad en het water; De natte voeten kaart - Wilfred Knol, gemeente Zwolle
- Eenvoudiger inspecteren op weg en vaarweg - Niels van Rijn en Casper van der Schraaf, Provincie Zuid-Holland
- (her)Gebruik van de basisregistraties | omgevingsdienst - Sjaak Dieleman, Nieuwland
- (her)Gebruik van de basisregistraties | Utrechtse Heuvelrug
- Geo voor het web - Linda van den Brink, Geonovum
- Het gebruik van geodata in fysieke veiligheid - Jan Willem van Aalst, Imergis
- Innoveren met de Omgevingswet - lessons learned - Sjors Slaats, Tactico en Joost Broumels, VNG
- INSPIRE validatie instuif - Thijs Brentjens, Geonovum
- Kaarten in dienst van uw ambities: Atlas Leefomgeving en Atlas Natuurlijk Kapitaal - Grieta Spannenburg, RIVM
- Kwaliteitsdashboard BAG - Bert Mast en Martijn Klomp, Kadaster
- Locatieserver - Quita Goede en Harko Steijl, Politie
- Meer dan een miljoen huizen bij funda op de kaart - Matheus da Rosa, funda
- NL Maps: Hét Open Maps alternatief van en voor de overheid - Richard Witmer, Kadaster en Edward Mac Gillavry, Webmapper
- Op weg naar een nationale dataset looproutes - Frans Bekhuis, CROW
- Optimalisatie IMGeo - Arnoud de Boer, Geonovum
- PDOK Forum: Eén plek voor al je geovragen! - Dimitri van Hees, PDOK
- PDOK: What's new -Jasper Roes, PDOK/Kadaster
- Proeftuin INSPIRE - Wim Looijen, RVO
- RVO Dataprogramma: aan de slag met proeftuinen - Hildegard Schulte, RVO
- Sensoren in de openbare ruimte- een aanzet tot spelregels - Marc de Vries, Geonovum
- Situational awareness met dank aan INSPIRE en linked data - Nicky van Oorschot, Netage
- Terugmelden op de geo-basisregistraties - Jaap Willem Sjoukema en Pieter Dijkstra, Kadaster
- The roast and rise of open data! [geen powerpoint]- Frank Verschoor, the Greenland
- Vastgoed in beeld met Basisregistraties - Gerard Trouborst, Geonovum
- Vector Tiling: klein bestand, groot plezier - Jeroen Hogeboom, PDOK en Niene Boeijen, Webmapper
- Veelgevraagde combinaties - Peter ter Haar, Geonovum, Jeroen Baltussen, RVO, Wouter Beek, VU Amsterdam
- Veldwerk Amsterdam - Aad Vuyk, gemeente Amsterdam
- Virtuele Floriade: versneller van opschaalbare innovaties - Bert van Eekelen, gemeente Almere
- Voorbereid op de Omgevingswet Monique van Scherpenzeel, Geonovum
- Woningbehoefte vs bouwplannen - Jesper van Loon, Provincie Zuid Holland