In consultatie: Spatial Data on the Web Best Practice

23 februari 2017
www en geo

Twee standaardenorganisaties, de W3C (webstandaarden) en het OGC (geostandaarden), werken samen aan een handreiking voor geodata op het web, de Spatial Data on the Web Best Practice. Van dit document is nu een werkversie gepubliceerd voor een brede consultatie. 

De Spatial Data on the Web Best Practice bevat aanbevelingen voor het publiceren van geodata op het web met gebruikmaking van gangbare webtechnieken. Het doel is om geodata voor een breder publiek van data-gebruikers beschikbaar te maken. De aanbevelingen zijn daarom anders dan we het in de geo-wereld gewend zijn: geen geo-webservices zoals WMS en WFS, maar web standaarden zoals HTML, schema.org, RESTful API's, en Linked Data. De Best Practice beschrijft ook hoe de aanbevelingen toegepast kunnen worden in combinatie met een bestaande geo-informatie infrastructuur.  

Een algemene handreiking voor het publiceren van data op het web is onlangs al vastgesteld als W3C standaard. De Spatial Data on the Web Best Practice is hierop een aanvulling en doet vooral aanbevelingen die specifiek zijn voor geo-informatie. Tijdens deze consultatie wordt specifiek feedback gevraagd over de aanbeveling omtrent URI identifiers (best practice 7). Commentaar op andere onderdelen is ook zeer welkom. 

De consultatieversie is te vinden op: W3C/OGC working draft Spatial Data on the Web Best Practice

Linda van den Brink van Geonovum is een van de auteurs van deze Best Practice. Vragen over deze consultatie kunnen aan haar gesteld worden. Opmerkingen over het document kunnen naar:

 

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.